'Oekraïne niet klaar'

Orbán blijft ondanks vrijgegeven miljarden dwarsliggen over EU-steun Oekraïne

Door RTL Nieuws / ANP··Aangepast:
© AFPOrbán blijft ondanks vrijgegeven miljarden dwarsliggen over EU-steun Oekraïne
RTL

De Hongaarse premier Viktor Orbán zegt zijn standpunt over een Europees steunpakket voor Oekraïne niet te wijzigen. Ook het toetreden van Oekraïne tot de EU ziet de premier niet zitten. En dat terwijl de Europese Commissie gisteren tien miljard euro aan bevroren tegoeden vrijgaf voor Hongarije.

Orbán stelt dat het vrijgegeven geld niets te maken heeft met zijn houding ten opzichte van Oekraïne. "Hongarije koppelt Hongaarse kwesties niet aan een Oekraïense kwestie of aan wat voor kwestie dan ook", zei hij bij aankomst op de EU-top in Brussel.

Daarmee riskeert de Hongaarse premier 'grote schade voor Hongarije', reageerde demissionair premier Mark Rutte op het verzet van Orbán. Rutte zegt 'moeite' te hebben met EU-toppen waar één EU-leider de anderen allerlei eisen denkt te kunnen stellen.

Dwarsligger Orbán wint eerste slag voor EU-top: bevroren miljarden vrij voor Hongarije
Lees ook

Dwarsligger Orbán wint eerste slag voor EU-top: bevroren miljarden vrij voor Hongarije

Brussel blokkeerde vorig jaar voor het eerst miljarden euro's die waren bedoeld voor Hongarije, omdat de lidstaat niet aan de rechtsstatelijke EU-regels voldoet.

Niet klaar

De Hongaarse premier verzet zich tegen een nieuw Europees steunpakket ter waarde van 50 miljard euro voor Oekraïne. Wat hem betreft moet dat steunpakket niet via de Europese begroting worden geregeld.

Oekraïne is volgens Orbán ook nog niet klaar om te onderhandelen over een mogelijk EU-lidmaatschap. Kyiv heeft volgens hem niet voldaan aan de voorwaarden die de Commissie had gesteld om toe te treden tot de EU.

"Drie van de zeven zijn niet vervuld, dus er is geen reden om met de onderhandelingen te beginnen", stelt Orbán.

De leiders van alle 27 EU-landen zijn bijeen in Brussel om te praten over de begroting en militaire samenwerking. De toekomstige steun aan Oekraïne is daar een belangrijk onderdeel van.

Volgens de demissionair premier is er bij de VVD 'niets aan de hand' en is staatssecretaris Eric van der Burg van Asiel en Migratie 'niet van marsepein'.
Lees meer over
Viktor OrbánMark RutteEuropese UnieOorlog in OekraïneBelgië