'Terroristische infrastructuur'

Israël opent aanval op Hezbollah in Libanon als vergelding voor raketinslag

Door RTL Nieuws / ANP··Aangepast:
© AP / Hassan ShamsIsraël opent aanval op Hezbollah in Libanon als vergelding voor raketinslag
RTL

Het Israëlische leger heeft vannacht met gevechtsvliegtuigen aanvallen uitgevoerd op Hezbollah-doelwitten in Libanon. Dat heeft het Israëlische leger bekendgemaakt.

De luchtaanvallen zijn een reactie op een raketaanval gisteren op een voetbalveldje in Majdal Shams, in het door Israël bezette en geannexeerde deel van de Golanhoogten. Daarbij kwamen zeker twaalf mensen om het leven en raakten minstens 24 mensen gewond, van wie zes ernstig. Het zou vooral gaan om jongeren tussen de 10 en 20 jaar.

"Vannacht heeft de Israëlische luchtmacht een reeks terreurdoelen van Hezbollah aangevallen, zowel diep op Libanees grondgebied als in Zuid-Libanon, waaronder wapenopslagplaatsen en terroristische infrastructuur in de gebieden Chabriha, Borj El Chmali, en Beqaa, Kfarkela, Rab El Thalathine, Khiam en Tayr Harfa", schrijft het Israëlische leger.

Op deze beelden is volgens IDF de aanval te zien:

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

De krant Times of Israel heeft de namen, leeftijden en portretfoto's van de twaalf slachtoffers gepubliceerd. De jongste was 10, de oudsten 16 jaar.

Eerder vannacht meldde de Israëlische krijgsmacht, de IDF, al dat het ging om een aanval met veertig projectielen, uitgevoerd door de militante beweging Hezbollah, die opereert vanuit Zuid-Libanon. De aanval zou zijn uitgevoerd met een raket van het type Falaq-1, van Iraanse makelij. Iran steunt bewegingen die op vijandelijk voet staan met Israël, zoals Hamas en Hezbollah.

Hezbollah meldde kort na de inslag tegenover persbureau Reuters niet verantwoordelijk te zijn geweest voor die raket.

De Verenigde Naties vrezen dat het conflict bij vergelding door Israël kan uitlopen op een escalatie 'die de hele regio kan overspoelen in een onvoorstelbare catastrofe'. De speciale VN-coördinator voor Libanon, de Nederlandse Jeanine Hennis-Plasschaert, en het hoofd van de VN-vredesmissie UNIFIL in Libanon, Aroldo Lazaro, hebben de strijdende partijen opgeroepen tot 'maximale terughoudendheid'.

Gisteren zouden eerder op de dag bij een Israëlische luchtaanval op een veldhospitaal in Deir al-Balah, in het midden van de Palestijnse Gazastrook, zeker dertig mensen om het leven zijn gekomen. Het noodziekenhuis zat in een school. Onder de slachtoffers waren ook vrouwen en kinderen. Israël zei dat die luchtaanval gericht was op een 'commandocentrum van Hamas, waar wapens opgeslagen lagen en aanvallen werden gepland'.

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Lees meer over
Benjamin NetanyahuOorlog tussen Hamas en IsraëlRaketaanvalIsraëlLibanon