Unicef: kinderen en zwangere vrouwen kwetsbaar door toename extreem hete dagen
Het aantal extreem warme dagen met temperaturen van boven de 35 graden neemt volgens Unicef wereldwijd met ongekende snelheid toe. Vooral jonge kinderen en zwangere vrouwen lopen hierdoor gevaar, stelt het kinderfonds van de Verenigde Naties. Het probleem gaat ook Nederland aan.
Een op de vijf kinderen leeft in een gebied waar nu minstens twee keer zoveel zeer warme dagen voorkomen als zestig jaar geleden. Dat betekent dat deze kinderen dubbel zo vaak extreme hitte meemaken als hun grootouders.
Ook in Nederland is het aantal zeer warme dagen flink toegenomen. Het KNMI houdt de dagen met temperaturen van boven de 35 graden sinds 1901 bij. Daaruit blijkt dat de temperatuur in de hele twintigste eeuw 19 keer boven de 35 graden uitkwam. Deze eeuw gebeurde dat al bijna 40 keer.
Kruispunt
In het recent gepubliceerde rapport 'A Threat to Progress' stelt Unicef dat de gezondheid van kinderen wereldwijd de afgelopen decennia enorm is verbeterd. Maar juist door deze ontwikkeling dreigt er nu een einde te komen aan deze trend.
"De wereld staat op een kruispunt," schrijft het fonds. "Omdat klimaatverandering de zwaarbevochten vooruitgang op het gebied van de gezondheid van kinderen ongedaan dreigt te maken, en de wereld een gevaarlijkere plek maakt voor kinderen."
In verschillende landen leven kinderen meer dan de helft van het jaar in deze hitte. In West- en Centraal-Afrika ervaren kinderen het vaakst deze hoge temperaturen.
In Zuid-Soedan bijvoorbeeld gaat het nu om 165 dagen met meer dan 35 graden, terwijl dit in de jaren zestig nog maar 110 dagen waren.
Schadelijk
"We moeten inzien dat extreme hitte toeneemt en heel schadelijk is voor de gezondheid, het welzijn en het dagelijkse leven van kinderen", zegt directeur Suzanne Laszlo van Unicef Nederland. Kinderen worden volgens haar onevenredig hard getroffen omdat zij kwetsbaarder zijn dan volwassenen.
Zwangere vrouwen lopen door hitte meer risico op een vroeggeboorte, een laag geboortegewicht en zelfs het overlijden van de pasgeboren baby. Te veel hitte kan bij baby's leiden tot onder andere hartproblemen, bloedziektes of ademhalingsproblemen.
Niet alleen extreme hitte, maar ook vijf andere gevolgen van klimaatverandering hebben grote invloed op de gezondheid en het welzijn van kinderen, stelt het rapport: droogtes, bosbranden, overstromingen, stormen, luchtvervuiling en veranderingen in het ecosysteem.
Nieuwe klimaatplannen
Later dit jaar komen alle landen van de wereld opnieuw bij elkaar om te praten over klimaatverandering. Volgens afspraak moeten alle landen die het wereldwijde klimaatakkoord van Parijs hebben ondertekend de komende maanden nieuwe klimaatplannen aanleveren.
Unicef roept landen op veel meer actie te ondernemen om verdere opwarming van de aarde tegen te gaan. Ook zouden schoolgebouwen moeten worden aangepast, zodat ze beter bestand zijn tegen hitte. En mensen in de zorg zouden beter getraind kunnen worden in de gevolgen van klimaatverandering voor de gezondheid van mensen.