'Nieuwe voorwaarden'

Trump belde Netanyahu om akkoord staakt-het-vuren, Hamas niet aanwezig bij onderhandelingen

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© SIPA Press France / Chine Nouvelle / SIPATrump belde Netanyahu om akkoord staakt-het-vuren, Hamas niet aanwezig bij onderhandelingen
RTL

Donald Trump zou gisteren met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu hebben gebeld. Ze zouden gesproken hebben gehad over de onderhandelingen voor een staakt-het-vuren in de Gazastrook. Dat schrijft nieuwssite Axios op basis van twee Amerikaanse bronnen.

De twee hadden een goede relatie met elkaar toen Donald Trump president was. Hun relatie verslechterde echter nadat Trump de Israëlische premier had verweten dat Israël te weinig had gedaan om de aanval van Hamas op 7 oktober te voorkomen.

Bronnen zeggen dat het telefoongesprek tussen de oud-president en de Republikeinse presidentskandidaat Trump en Netanyahu bedoeld was om de Israëlische premier te overtuigen om akkoord te gaan met het voorstel dat nu op tafel ligt, schrijft Axios. Het is niet vastgesteld of Trump dat ook werkelijk heeft gedaan.

Het kantoor van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu ontkent dat hij heeft gebeld met Trump.

Onderhandelingen voortgezet

Later vandaag vinden nieuwe onderhandelingen plaats in Doha, de hoofdstad van Qatar. Er zal gesproken worden over een voorstel tot vrijlating van Israëlische gijzelaars door Hamas in ruil voor een staakt-het-vuren. Maar Hamas zal daar niet bij aanwezig zijn.

Israëlische krant: onderhandelingen over staakt-het-vuren toch weer hervat
Lees ook

Israëlische krant: onderhandelingen over staakt-het-vuren toch weer hervat

Alleen de details van de uitvoering van het akkoord moesten nog worden afgerond, maar er lijkt toch weer onenigheid te zijn ontstaan tussen de partijen.

Volgens een Hamas-functionaris zou Israël 'nieuwe voorwaarden' hebben toegevoegd aan de voorgestelde deal die eind mei door de Amerikaanse president werd geschetst. "We willen een stappenplan om te implementeren wat we al hebben afgesproken op basis van het staakt-het-vurenplan van president Biden en de resolutie van de Veiligheidsraad", vertelde de Hamas-functionaris aan de BBC.

Netanyahu wijst de vinger juist naar Hamas. De Israëlische premier zegt dat Hamas wijzigingen in het geschetste akkoord eist.

Het stappenplan:

Volgens de BBC zou de eerste fase van de deal die op 31 mei door Biden werd geschetst en door de VN-Veiligheidsraad werd onderschreven

  • een ‘volledig en compleet staakt-het-vuren’ van zes weken omvatten
  • de terugtrekking van Israëlische troepen uit bevolkte gebieden van Gaza 
  • en de uitwisseling van enkele gijzelaars - onder wie vrouwen, ouderen en zieken of gewonden - voor Palestijnse gevangenen die in Israël worden vastgehouden.

De tweede fase zou de vrijlating van alle andere levende gijzelaars en een ‘permanent einde aan de vijandelijkheden’ inhouden. 

De derde en laatste fase zou het begin inluiden van een grootschalig wederopbouwplan voor Gaza en de terugkeer van de stoffelijke overschotten van gegijzelden.

De VS hoopt de deal alsnog, ook zonder de aanwezigheid van Hamas bij de onderhandelingen, te kunnen afronden en Iran ervan te kunnen weerhouden wraak te nemen op Israël. Zodoende zou een regionaal conflict kunnen worden voorkomen.

Lees meer over
Benjamin NetanyahuDonald TrumpJoe BidenIsraëlisch-Palestijns conflictQatarPalestijnse gebiedenIsraëlVerenigde Staten