Antimigratieprotesten

Hoge straffen voor Britse relschoppers en opruiers: achter de tralies voor Facebookberichtje

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© GettyHoge straffen voor Britse relschoppers en opruiers: achter de tralies voor Facebookberichtje
RTL

John Honey en Julie Sweeney zitten in de cel in Groot-Brittannië omdat ze betrokken waren bij de antimigratieprotesten en dagenlange rellen eerder deze maand. Honey was gewelddadig en plunderde winkels. Sweeney stookte de boel op vanachter haar computer. Ze speelden een totaal verschillende rol, maar voor de rechters maakt dat niet uit. Zij leggen forse straffen op.

Hoe zat het ook al weer? Op 29 juli stak een 17-jarige jongen in het kustplaatsje Southport drie meisjes dood. De slachtoffers waren aan het dansen in een Taylor Swift-klasje. Op sociale media stond al snel dat de dader een moslim is en asielzoeker. Dat was niet waar, maar het wakkerde de haat tegen buitenlanders aan. Er braken rellen uit in Southport, waar de moskee werd aangevallen. In de dagen erna waren er in heel Engeland en zelfs in Noord-Ierland antimigratieprotesten en rellen. 

Aan de lopende band veroordelingen

De Britse autoriteiten traden keihard op tegen de relschoppers. Hoogleraar strafrecht Matthew Dyson van de Universiteit van Oxford: ''De regering heeft extra middelen ter beschikking gesteld. Geld dus. Zo kunnen onder meer rechtbanken langer openblijven.'' Relschoppers en opruiers worden nu aan de lopende band veroordeeld, al ruim 350 in veertien dagen tijd. Onder hen zijn dus ook John Honey en Julie Sweeney.

John Honey plundert winkel in Hull© @senortrowell
John Honey plundert winkel in Hull

Bekendste hooligan

John Honey is wellicht de bekendste relschopper geworden. Hij droeg een shirt met het Sint-Joriskruis; de vlag van Engeland. Zijn acties gingen viral. Honey viel in de stad Hull met een groep hooligans een auto aan met Roemenen erin. Daarna plunderde hij drie winkels. Hoe dat allemaal ging, zie je in onderstaande video. 

John Honey kreeg vier jaar en acht maanden celstraf

John Honey is nu door de rechter veroordeeld. Hij toonde in de rechtbank geen enkel berouw. Sterker nog; in het vonnis staat dat Honey lokale politici had benaderd om ze een handtekening te geven. Omdat hij nu zo beroemd was. De rechter was op z’n zachtst gezegd 'not amused' en gaf Honey vier jaar en acht maanden celstraf.

'Van de zotte'

Julie Sweeney dan, uit het dorp Church Lawton in het graafschap Cheshire. Ze zag een dag na de rellen in Southport een foto online staan van moslims en autochtone Britten die samen bij de moskee aan het opruimen zijn. De vrouw van 53 ontstak in woede en postte een bericht op Facebook. ''Het is van de zotte. Moskeeën moeten niet worden beschermd. Blaas de moskee op met alle mensen erin.''

Mugshot van Julie Sweeney (53) © bron: Cheshire Police
Mugshot van Julie Sweeney (53)

Sweeney werd opgepakt voor opruiing. In de rechtbank toonde zij wél berouw. Haar advocaat betoogde nog dat Sweeney nooit in aanraking is geweest met de politie, ze nooit eerder extreme berichten heeft geplaatst en dat ze thuis voor haar zieke man zorgt. Maar ook hier was de rechter meedogenloos. ‘’Je hebt veel volgers en bedreigde een moskee. Een vreselijke daad.’’ 

Sweeney kreeg 15 maanden gevangenisstraf. De rechter liet optekenen dat Sweeney en andere zogeheten 'Keyboard Warriors' - dat zijn mensen die online aanzetten tot haat en geweld – hard dienen te worden bestraft.

Overtuigend bewijs

In Groot-Brittannië klinkt inmiddels ook kritiek op de straffen die de relschoppers en opruiers krijgen. De rechtszaken zouden te snel gaan, niet zorgvuldig zijn en de straffen te fors. 

Hoogleraar strafrecht Matthew Dyson is het niet eens met die kritiek. ''Nee, het bewijs tegen een verdachte is overtuigend en hard. Er zijn vaak meerdere bewijsstukken, zoals videobeelden en foto’s.'' En dat alles zo snel gaat in de rechtbank heeft nog een reden volgens Dyson. ''Een overweldigende meerderheid van de verdachten bekent meteen bij de rechter. Dat levert ze strafvermindering op.''

Heb jij de app RTL Nieuws & Entertainment al?

Ja? Daar zijn we blij mee!
Nog niet? Download ’m hier voor Android en iOS

Lees meer over
Taylor SwiftRellenIslamMigratieMoordInformatieRechtspraakWraakGroot-Brittannië