Poliovaccins beschikbaar maar kinderen in Gaza inenten is onmogelijk: 'Veel te onveilig'
De eerste poliovaccins zijn de afgelopen dagen in de Gazastrook geleverd. Maar door de bombardementen en beschietingen kunnen kinderen in Gaza nog niet worden gevaccineerd. Zonder veilige omstandigheden heeft de vaccinatiecampagne weinig kans op succes, zeggen artsen in de Gazastrook. "Tijdens bombardementen gaan mensen hun kinderen niet naar vaccinatiecentra brengen."
De eerste poliovaccins zijn in de Gazastrook aangeleverd. Dit maakte het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid bekend. Het gaat volgens het Ministerie over 1,2 miljoen vaccins. Deze zijn bedoeld om in twee dosis bij 640.000 kinderen te worden toegediend. Maar van optimisme bij artsen in Gaza is er geen sprake.
Een vaccinatiecampagne in een oorlogsgebied is bijna onmogelijk, vertelt arts Monther Abu Sharch aan RTL Nieuws in een telefonisch gesprek. Abu Sharch werkt in het Al Nasser ziekenhuis in Khan Younis, een van de drie nog functionerende ziekenhuizen in de Gazastrook. "Het is een goede stap, maar er moet nog veel gebeuren."
Baby verlamd
Eerder deze maand gaf de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) aan een miljoen poliovaccins naar de Gazastrook te sturen. Dit kwam nadat het poliovirus in het rioolwater was gevonden. Eind vorige week raakte een tien maanden oud baby verlamd door het poliovirus type 2. Volgens de WHO is dit de eerste keer in 25 jaar in het gebied. Daarom riepen VN-organisaties op om elke baby in de Gazastrook zo snel mogelijk te vaccineren.
De vaccinatiecampagne moet zaterdag beginnen, maar dat gaat waarschijnlijk niet lukken. De campagne is gericht op kinderen die tien jaar of jonger oud zijn. "Het is een goede stap. Het vaccin voorkomt dat veel kinderen de ziekte krijgen", zegt Abu Sharch. "Maar de schaarse medische faciliteiten en het gebrek aan veiligheid zorgen ervoor dat veel kinderen niet gevaccineerd kunnen worden."
Volgens Sabine de Jong, woordvoerder van Unicef in Nederland, is het op dit moment niet mogelijk om de vaccinatie te verspreiden en toe te dienen. "Om een succesvolle campagne uit te voeren heeft de Unicef voor twee gevechtspauzes van een week in de hele Gazastrook gepleit. Zo kunnen twee dosis van het vaccin worden toegediend.
"Officieel is er nog geen sprake van", zegt zij. Maar Israël zegt wel ingestemd te hebben met een tijdelijke gevechtspauze op meer plekken in de Gazastrook, zei een hoge functionaris van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Maar het kantoor van premier Benjamin Netanyahu spreekt tegen dat er een humanitaire pauze komt en dat er gestopt wordt met vechten om kinderen te vaccineren. Er zouden op deze plekken sowieso al geen gevechtsacties plaatsvinden omdat er geen militaire doeleinden zijn, zo is de verklaring.
Arts Abu Sharch heeft er hoe dan ook geen vertrouwen in dat een gevechtspauze zou zorgen voor een veilige situatie waarin Gazanen hun kinderen naar vaccinatiecentra kunnen brengen om de poliovaccinatie te halen. "We hebben eerder gezien dat Israël zelfs de 'humanitaire zones' bombardeerde", zegt hij. De anderhalf jaar oude Elaine is al zwak en heeft een vaccin nodig om te voorkomen dat ze polio krijgt.
Maar het is te gevaarlijk om deze te gaan halen:
Sanitaire voorzieningen
In het beste scenario krijgt rond 50 procent van de kinderen in Gaza een vaccinatie, vertelt Abu Sharch. "Dit komt doordat er weinig medische centra zijn in de buurt van de vluchtelingen." De overige 50 procent blijft vatbaar voor de ziekte. Volgens De Jong zijn de sanitaire voorzieningen erg slecht, wat niet helpt om de ziekte onder controle te houden.
Het aantal mensen met diarree ligt volgens de autoriteiten in Gaza momenteel 24 keer hoger dan normaal. Dit verhoogt de kans dat veel kinderen besmet raken met het virus dat zich vooral via ontlasting verspreidt. Volgens mensenrechtenorganisaties hebben veel Palestijnse vluchtelingen geen hygiëne in de vluchtelingenkampen in de Gazastrook. Het afvalwater stroomt er tussen de tenten door. In dat water is het virus aangetroffen.