Taylor Swift steunt Kamala Harris: 'Kan het verschil maken'
Er werd al een tijdje gespeculeerd over of en wanneer Swift zich zou uitspreken met betrekking tot de Amerikaanse presidentsverkiezingen, maar sinds afgelopen nacht is er duidelijkheid voor haar 238 miljoen volgers en de rest van de wereld. Swifts stem zal uitgaan naar Kamala Harris en Tim Walz. Maar hoeveel impact heeft haar stem?
Afgelopen nacht namen Kamala Harris en Donald Trump het tegen elkaar op in het eerste en mogelijk laatste tv-debat tussen de twee presidentskandidaten. Vlak daarna sprak Swift als een van de grootste popsterren ter wereld haar steun uit. "Ik zal mijn stem uitbrengen op Kamala Harris en Tim Walz bij de 2024 presidentsverkiezingen", schrijft Swift op Instagram.
Daarbij roept ze haar volgers niet op om óók op Harris te stemmen, maar dringt ze wel aan om zich te registreren om te kunnen stemmen. In de Verenigde Staten moet men geregistreerd staan om een stem uit te brengen.
'Eigen onderzoek'
"Ik denk dat dit een van de eerste keren is dat we zo lang hebben gewacht op een bericht van een specifieke ster", zegt assistent-professor media en populaire cultuur Simone Driessen van de Erasmus Universiteit. "Het is op zich niet interessant wat één persoon stemt, in haar eentje zal ze het verschil niet maken. Maar dat ze erover praat en zo'n groot bereik heeft, maakt het interessant."
"Ze roept eigenlijk op om je eigen onderzoek te doen", vervolgt de assistent-professor. Swift wil haar volgers met haar statement bewust maken van het belang van stemmen, stelt Driessen. "In 2018 deed ze dit ook bij de midterm-verkiezingen. In de dagen daarna registreerden tienduizenden mensen zich."
Hoewel dat opvallend was, kun je die registraties niet één-op-één linken aan de oproep van Swift. Het is namelijk niet zo dat de mensen die toen stemden, daarbij Taylor Swift als reden noemden. Dat beaamt ook docent en onderzoeker politieke communicatie Chris Aalberts van de Erasmus Universiteit. "Het is niet te bewijzen dat het impact heeft", zegt Aalberts. "Maar het zal heus wel een rol kunnen spelen bij jongeren en haar fans."
'Alle steun is welkom'
In haar verklaring schrijft Swift ook over een AI-versie van haar die door het campagneteam van Trump werd gebruikt, waarin ze haar steun zou hebben uitgesproken aan Trump. "Het is niet voor niks dat Trump hoopte dat Swift aan zijn kant zou staan", zegt Aalberts. "Alle steun is welkom."
Bovendien heeft Swift veel jonge en vrouwelijke fans, ziet RTL Nieuws-correspondent Sophie van der Meer. "Dat is een belangrijke kiesgroep voor met name Harris, maar ook een kiesgroep die vaak thuisblijft bij de verkiezingen", zegt ze. "Daarin kan het dus echt impact hebben, dat jonge kiezers tóch stemmen omdat hun idool zegt dat het moet."
Bij Swifts laatste oproep in 2018 waren veel van haar fans nog te jong om te stemmen. Dat is nu anders, stelt Van der Meer. "Veel van haar jonge fans van toen hebben inmiddels de kiesgerechtigde leeftijd." In de Verenigde Staten moet je 18 jaar zijn om te mogen stemmen.
Mogelijk te vroeg
Hoewel de timing van Swifts statement de Democraten goed uit lijkt te komen, zo vlak na het tv-debat, plaatst Aalberts daar een kanttekening bij. "Het duurt nog een kleine twee maanden tot de verkiezingen zijn", zegt hij. "Het is dus eigenlijk te vroeg. Veel mensen zijn er waarschijnlijk nog helemaal niet mee bezig."
"Eigenlijk zou ze het nog een paar keer moeten herhalen", vervolgt Aalberts. "Al kan je ook denken: het is handig voor Harris om een momentum op te bouwen. In dat geval helpt dit haar ook. Maar ja, over anderhalve maand zijn mensen dit wel weer vergeten."
Kleine marges
De steun van Swift zou dus te vroeg kunnen zijn, al valt niet uit te sluiten dat de popster zich nog vaker zal uitspreken. Presidentskandidaat Donald Trump geeft in elk geval vast aan 'geen fan' van Taylor Swift te zijn. In een reactie tegen Fox News stelt hij vandaag dat het 'een kwestie van tijd' was voordat Swift haar steun voor zijn concurrent zou uitspreken.
Swifts steun zou dus, hoewel moeilijk meetbaar, écht kunnen uitmaken. "In 2020 was het verschil in sommige staten heel klein", zegt correspondent Van der Meer. "Als zij in een paar staten net die 10.000 jonge kiezers naar de stembus weet te krijgen en die stemmen op Harris, dan kan dat een verschil maken."
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.
Beluister onze podcast over Amerikaanse politiek
Erik Mouthaan en Sophie van der Meer praten je wekelijks bij over de Amerikaanse politiek. Beluister de laatste aflevering hier.