'Niet verdiend'

Hoofdverdachte in Franse misbruikzaak erkent schuld: 'Ik ben een verkrachter'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© AFPHoofdverdachte in Franse misbruikzaak erkent schuld: 'Ik ben een verkrachter'
RTL

De hoofdverdachte in een veelbesproken Franse verkrachtingszaak heeft erkend dat hij zijn toenmalige vrouw misbruikt heeft. "Ik ben een verkrachter, net als de anderen in deze zaal", zei Dominique Pélicot in de rechtbank, verwijzend naar de medeverdachten.

Hij legde daar voor het eerst een verklaring af nadat hij enige tijd afwezig was vanwege ziekte.

Vijftig medeverdachten

De 71-jarige Pélicot wordt ervan verdacht dat hij jarenlang zijn vrouw drogeerde en door tientallen mannen liet verkrachten. 

De medeverdachten zijn vijftig mannen van 26 tot 74 jaar oud. Het slachtoffer, Gisèle Pélicot, leed lang aan geheugenverlies en kwam daardoor zelf pas in 2020 achter het misbruik door onderzoek van de politie. Die was bewijs van het misbruik tegengekomen op zijn computer nadat hij was betrapt terwijl hij in de supermarkt vrouwen onder de rokken filmde.

© AFP

Zijn ex-vrouw 'had dit niet verdiend', verklaarde Pélicot voor de rechter. Hij vertelde snikkend over zijn eigen trauma's. Hij zou toen hij 9 was verkracht zijn door een verpleger in het ziekenhuis en op zijn 14de gedwongen zijn om deel te nemen aan de verkrachting van een jonge gehandicapte vrouw. "Ik heb deze trauma's altijd meegedragen", verklaarde hij.

'Ik vraag om vergiffenis'

Het misbruik duurde van 2011 tot 2020, en was door Pélicot zelf vastgelegd. Op zijn computer werden ook stiekem genomen foto's van zijn dochter en stiefdochters gevonden, waaronder naaktbeelden. Pélicot zegt zijn kinderen niets aangedaan te hebben. Hij bood zijn excuses aan aan zijn slachtoffers, kinderen en kleinkinderen. "Ik vraag om vergiffenis, of dat aanvaardbaar is of niet."

De vrouw heeft gevraagd om de zaak in de openbaarheid te behandelen om aandacht te vestigen op seksueel misbruik met verdovende middelen. Duizenden mensen gingen dit weekend de straat op om hun steun aan haar te betuigen. Gisèle Pélicot heeft daarvoor haar dank uitgesproken. Het geeft haar de kracht om door te gaan voor 'alle mensen, mannen en vrouwen, die over de hele wereld slachtoffer worden van seksueel geweld'.

Gisèle Pélicot heeft ook een korte verklaring in de rechtbank afgelegd. Ze zei dat ze nooit gedacht had dat haar echtgenoot tot dit soort misdaden in staat zou zijn.

Een deel van de verdachten heeft verkrachting ontkend.

Heb jij de app RTL Nieuws & Entertainment al?

Ja? Daar zijn we blij mee!
Nog niet? Download ’m hier voor Android en iOS

Lees meer over
VerkrachtingSeksueel misbruikSeksueel geweldFrankrijk