Gedrogeerd door man

Franse vrouw die jarenlang werd verkracht door tientallen mannen: 'Wereld stortte in'

Door RTL Nieuws / AP··Aangepast:
© Editorial / Associated PressFranse vrouw die jarenlang werd verkracht door tientallen mannen: 'Wereld stortte in'
RTL

Gisèle Pélicot, de Franse vrouw die jarenlang werd gedrogeerd door haar man en vervolgens verkracht door andere mannen, heeft vandaag voor de rechter getuigd over het drama dat haar overkwam. "Mijn wereld stortte in", zei ze over het moment dat de politie haar vertelde over de situatie.

Eind 2020 werd de man van de 72-jarige Gisèle, Dominique Pélicot, door een beveiliger betrapt op het stiekem maken van foto's onder de rokjes van vrouwen in een supermarkt. Hierop werd de volledige telefoon en computer van de man door de politie doorgelicht. Daarop werden duizenden foto's en video's gevonden van mannen die Gisèle verkrachtten in haar eigen huis. 

"Het is niet te verdragen", zei Pélicot. "Ik heb zoveel te zeggen, dat ik soms niet eens weet waar te beginnen. Ik dacht dat we een gelukkig koppel waren. Maar dit was barbaars, dit was verkrachting."

'Nooit met andere man geweest'

Een politieagent verhoorde ook de vrouw na de vondst van de video's. "Hij vroeg me naar mijn seksleven. Ik vertelde dat ik nooit met een andere man was geweest, dat ik er niet eens tegen kan als een andere man me aanraakt. Dat ik alleen intiem wilde zijn met mijn man", schrijft de Britse omroep BBC.

Even later in het verhoor zei de agent tegen Gisèle dat hij foto's ging laten zien die ze niet leuk zou vinden. "Ik herkende zowel de man als de vrouw die in bed lagen niet. Maar de agent vroeg me of het mijn bed was. Het was moeilijk om mezelf te herkennen, ik was aangekleed op een onherkenbare manier. Toen liet hij nog meer foto's zien. Ik kon het niet aanzien. Ik lag weerloos in mijn eigen bed terwijl ik werd verkracht door een vreemde man."

Fransman (71) laat tientallen mannen zijn vrouw verkrachten: proces vandaag van start
Lees ook

Fransman (71) laat tientallen mannen zijn vrouw verkrachten: proces vandaag van start

De vrouw wilde op dat moment het liefst verdwijnen, zegt ze. "Maar ik moest mijn kinderen vertellen dat hun vader was gearresteerd." Uiteindelijk vertrok ze alsnog, met twee koffers. "Alles dat na vijftig jaar samenleven nog van mij over is. Ik heb geen identiteit meer. Ik weet ook niet of ik mezelf ooit nog zal herpakken."

72 verdachten

De verkrachtingen zouden volgens de politie in 2011 zijn begonnen. In totaal zijn er 72 verdachten in de zaak, doordat de verkrachtingen werden opgenomen kon de politie een groot gedeelte hiervan traceren. Naast Dominique Pélicot staan nog vijftig andere mannen terecht in de zaak. Een gedeelte van hen beweert niet te hebben geweten dat de vrouw niet instemde met de seks. Zij beweren dat de man hen had wijsgemaakt dat zijn vrouw met de seks instemde. 

De rechtszaak tegen de mannen is deze week begonnen. Vandaag was de eerste dag dat Gisèle openlijk sprak. Verwacht wordt dat het proces minstens tot december duurt. 

Meedoen aan het RTL Nieuwspanel?

Van kabinet tot koningshuis, van geld tot gezondheid: in het RTL Nieuwspanel kun jij meepraten over welke kant Nederland op moet. Laat je stem horen! Aanmelden kan hier. 

Lees meer over
VerkrachtingLink in bioFrankrijk