Pakistaanse kinderen

Siamese tweeling (1) succesvol gescheiden: 'Voorrecht om dit te kunnen doen'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© Sky NewsSiamese tweeling (1) succesvol gescheiden: 'Voorrecht om dit te kunnen doen'
RTL

Twee Pakistaanse meisjes van 1, Minal en Mirha, die met hun hoofden aan elkaar waren vastgegroeid, zijn tijdens een 14 uur durende operatie van elkaar gescheiden. Het succes van de ingreep biedt hoop voor andere kinderen met deze zeldzame aandoening.

Minal en Mirha deelden vitale bloedvaten en hersenweefsel. Voorafgaand aan de operatie werd een 3D-model van de meisjes gemaakt voor een grondige voorbereiding op de ingreep. De complexe operatie werd vervolgens in de Turkse hoofdstad Ankara uitgevoerd door een internationaal team van chirurgen dat onder leiding stond van een Britse arts die deskundig is op het gebied van Siamese tweelingen.

Medische doorbraak

Siamese tweelingen die met hun hoofden aan elkaar zijn vastgegroeid, komen zeer zelden voor. Eén op de twintig Siamese tweelingen zit met hun hoofden aan elkaar. Veel van deze kinderen worden doodgeboren of overlijden kort na de geboorte. Dat artsen erin zijn geslaagd om de Pakistaanse tweeling te scheiden, geldt dan ook als een medische doorbraak. Daardoor kunnen ze een leven onafhankelijk van elkaar leiden.

Helft van beroemde Siamese tweeling stapt in huwelijksbootje
Lees ook

Helft van beroemde Siamese tweeling stapt in huwelijksbootje

"Het herstel verloopt uitstekend, echt geweldig", reageert de Britse arts tegen Sky News. "Zoals het er nu naar uitziet, kunnen ze al binnen een paar weken terugkeren naar Pakistan. Het is een voorrecht om deze meisjes en hun familie een nieuwe toekomst te kunnen bieden, waarbij ze zelfstandig kunnen leven en ten volle van hun jeugd kunnen genieten."

© Sky News

Heb jij de app RTL Nieuws & Entertainment al?

Ja? Daar zijn we blij mee!
Nog niet? Download ’m hier voor Android en iOS

Lees meer over
Link in bio