Bij begrafenis Hezbollah-strijders

Exploderende walkietalkies nog dodelijker dan piepers: 'Dit zie je alleen in films'

Door RTL Nieuws ··Aangepast:
© ANP / APExploderende walkietalkies nog dodelijker dan piepers: 'Dit zie je alleen in films'
RTL

In Libanon zijn gisteren zeker 25 mensen om het leven gekomen en 608 anderen gewond geraakt door exploderende walkietalkies. Een dag eerder ontploften piepers, waardoor twaalf Libanezen om het leven kwamen. De walkietalkies zouden zijn voorzien van meer explosieven dan de piepers, schrijft The New York Times.

Voor de tweede dag op rij is Libanon getroffen door een golf van explosies. Op allemaal verschillende plekken in het land ontploften walkietalkies, of portofoons, onder meer in de handen van Hezbollahstrijders, meldden bronnen aan Amerikaanse media. 

In zeker één geval ontplofte zo'n walkietalkie in een buitenwijk van Beiroet waar duizenden mensen bijeen waren voor de begrafenis van een Hezbollahstrijder die een dag eerder stierf. Toen begonnen duizenden piepers, ook wel buzzers of pagers genoemd, 's middags op hetzelfde moment te piepen, waarna ze explodeerden. Bekijk hier de beelden van die ontploffingen:

Al bijna een jaar zijn er spanningen tussen Hezbollah en Israël.

'Knalde gewoon uit elkaar'

"Ik zag dingen die je alleen in films ziet", zei Hussein Awade (54), een getuige van de exploderende walkietalkies gisteren tegen een verslaggever van The New York Times. Hij zag hoe een man ernstig gewond raakte door een ontploffende walkietalkie. "Het apparaat knalde gewoon uit elkaar. Misschien ontploffen morgen aanstekers wel", zei hij. 

Midden-Oostenverslaggever Pepijn Nagtzaam vertelde gisteren vanuit Libanon al dat de schok daar groot is:  

De Amerikaanse krant analyseerde op basis van videobeelden dat de explosies van de walkietalkies krachtiger waren dan die van de piepers. Vermoed wordt dat er meer explosief materiaal in de apparaten verstopt zat. Bij de piepers waren de explosieven mogelijk rondom de batterijen aangebracht.

Op zeker zestig plekken in Libanon ontstond gisteren brand, meldde de Libanese regering. Opnieuw liepen ziekenhuizen in het zuiden van Libanon over met tientallen gewonden, meldden staatsmedia. 

Hongaars bedrijf

Veel is nog onduidelijk over de exploderende apparaten. De piepers kwamen uit Taiwan, maar zijn mogelijk door een Hongaars bedrijf – dat volgens The New York Times een dekmantel van de Israëlische geheime dienst, de Mossad, zou kunnen zijn – gemanipuleerd. Amerikaanse media beschuldigden de Mossad gisteren al, ook Hezbollah houdt Israël verantwoordelijk voor de aanvallen en heeft vergelding aangekondigd. 

Hoe konden duizenden piepers tegelijk ontploffen? Deskundige legt uit
Lees ook

Hoe konden duizenden piepers tegelijk ontploffen? Deskundige legt uit

De walkietalkies kwamen uit Japan, maar ook hier is onduidelijk wat er precies gebeurd is. Israël heeft niet gereageerd op alle beschuldigingen. 

VN-baas vreest escalatie

De baas van de Verenigde Naties, António Guterres, waarschuwde alvast voor 'een serieuze kans op een dramatische escalatie'. "Uiteraard is het logisch om al deze apparaten te laten ontploffen als voorloper op een grote militaire operatie", zei hij tegen een BBC-verslaggever

De Israëlische minister van Defensie, Yoav Gallant, kondigde gisteren wel 'een nieuwe fase' in de oorlog aan. Israël grenst in het noorden aan Libanon, waar Hezbollah en het Israëlische leger elkaar al sinds het begin van de oorlog met Hamas in de Gazastrook beschieten. 

Eerder deze week liet de Israëlische regering weten dat het een nieuw oorlogsdoel is dat de 70.000 Israëlische burgers die waren gevlucht uit het noorden van Israël er veilig terug moeten kunnen keren.  

Lees meer over
HezbollahHamasOorlog tussen Hamas en IsraëlLibanonIsraël