Maakt weinig kans

Hongarije wil net als Nederland uitzonderingspositie Europees asielbeleid

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANP / EPAHongarije wil net als Nederland uitzonderingspositie Europees asielbeleid
RTL

Na de brief van Marjolein Faber aan de Europese Commissie voor een Nederlandse 'migratie opt-out' wil ook Hongarije een uitzonderingspositie. De kans dat Nederland en Hongarije zomaar afstand mogen nemen van het Europese asielbeleid is echter klein.

De Nederlandse Asielminister Marjolein Faber liet gisterochtend weten dat ze Europa heeft gevraagd om een uitzondering op de gebruikelijke asielregels. Ze noemde het een 'opt-out' en zei dat 'we weer moeten gaan over ons eigen asielbeleid'. 

'Drastische actie nodig'

Hongarije volgt dat voorbeeld, meldde de Hongaarse minister voor Europese Zaken János Bóka gisteravond op X. Het land wil 'de noodzakelijke wettelijke en bestuurlijke stappen nemen om te vragen om een opt-out voor de regels voor asiel en migratie van de Europese Unie', schreef Bóka. "Drastische actie is nodig", voegde hij daaraan toe. 

De vraag is alleen of de verzoeken van Nederland en Hongarije wat uit gaan halen. Een woordvoerder van de Europese Commissie liet gisteren na het verzoek van Faber meteen al weten dat Nederland voorlopig geen uitzonderingspositie krijgt. Daar is een verdragswijziging voor nodig, en die komt er voorlopig niet. 

Bekijk hier wat premier Dick Schoof gisteren over de voorgestelde 'opt-out' zei: 

Nederland kan het niet alleen, zei Dick Schoof. Hij hoopte op de hulp van andere Europese landen.

"We verwachten niet dat het EU-verdrag snel wordt gewijzigd", zei de woordvoerder van de Europese Commissie. Een verdragswijziging is moeilijk en tijdrovend. Als het al lukt, want daar is unanimiteit voor nodig. De regering of het parlement van één van de 27 EU-lidstaten kan dit al dwarsbomen.

'Iets van de lange adem'

"Ik moet natuurlijk wel toegeven, dit is iets van een lange adem." zei Faber gisterochtend al. "Maar je moet je daar niet van laten weerhouden."

Hongarije kwam al eerder in opspraak omdat het zich 'doelbewust' aan het asielrecht onttrok. Zo kreeg het land deze zomer een hoge boete omdat het tegen de Europese regels in asielzoekers bleef opsluiten.

Lees meer over
Geert WildersViktor OrbánDick SchoofMarjolein FaberAsielcrisis