VS koploper oliepompen

Amerikaanse olie floreert onder Biden, maar producenten hebben toch liever Trump

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© RTL NieuwsAmerikaanse olie floreert onder Biden, maar producenten hebben toch liever Trump
RTL

Met meer dan 2 miljard liter per dag is de olieproductie in de Verenigde Staten op een historisch hoog niveau. Sinds Joe Biden president is, verdienen producenten ook meer dan ooit aan het 'zwarte goud'. Toch gaat hun stem in november uit naar Donald Trump. Zo ook de stem van oliepompleverancier Joey Kincaid en olieproducent Teri uit Texas.

Geen enkel land op aarde pompt zoveel olie op als de Verenigde Staten. Dat was niet altijd het geval. Door het introduceren van nieuwe boortechnieken in 2009 is de productie verdriedubbeld. 

Harris wil meer groene energie

Hoewel de pompen op dit moment op volle toeren draaien onder de regering van Biden en Harris, is er een dreiging dat het niet altijd zo blijft. Er wordt door producenten gevreesd dat de winning fors wordt verminderd als Kamala Harris de verkiezingen wint. Die vrees is ergens terecht, want democraten willen geleidelijk af van fossiele brandstoffen, en Harris belooft in te zetten op groene energie.

Daarmee ligt de industrie onder vuur in de ogen van mensen als Teri, die al hun hele leven hierin meedraaien. Zijn vader werkte ruim 40 jaar als lokale olieproducent in Texas en Teri zelf inmiddels ook al ongeveer 30 jaar. Hij vindt dat Texas op dezelfde voet door moet gaan met olie: "De industrie is hier langer dan dat ik hier überhaupt rondloop". vertelt hij. "We hebben ook geen importolie nodig. We hebben hier in de VS genoeg om mee te werken."

Joey.© RTL Nieuws
Joey.

In tegenstelling tot president Biden heeft vicepresident en presidentskandidaat Kamala Harris nooit gezegd oliewinning volledig in de ban te zullen doen. In 2019 gaf Harris aan dat één specifieke boortechniek - het zogenaamde ‘fracking’, ofwel schalieboren - te schadelijk zou zijn voor het milieu. Daarom wilde ze daar een volledige stop op. Maar tijdens het recente debat met Trump gaf ze aan juist door te willen gaan met de schalieboringen.

In coronajaren daalde de productie

Joey Kincaid uit Texas is leverancier van onderdelen voor oliepompen. Hij is alsnog niet overtuigd van de huidige regering: "Biden heeft te veel linkse ideeën. De industrie loopt best goed onder hem, maar hij is niet de enige die daarmee te maken heeft. Ik stem op Trump, want de economie was veel beter toen hij aan de macht was."

Heb jij de app RTL Nieuws & Entertainment al?

Ja? Daar zijn we blij mee!
Nog niet? Download ’m hier voor Android en iOS

Toch verdienden de mensen achter de oliepomp onder Trump maar de helft van wat ze nu verdienen, zoals te zien is in onderstaande grafiek. Tijdens het begin van de coronacrisis - toen Trump aan de macht was - werd er minder gevlogen en reden minder mensen met de auto, waardoor er minder vraag was naar olie.

Dat zorgde er in 2020 en 2021 voor dat de productie daalde. Daarom is het lastig te zeggen of de daling in opbrengst volledig aan te rekenen is aan de politieke acties van Trump in deze periode. Toch is het voor Harris een groot argument tegen Trump.

Daarnaast presenteert Trump zich graag als dé man van de fossiele brandstoffen, met zijn leus ‘drill, baby, drill’ - ‘boor, baby, boor’. In het debat gaf Trump ook aan: 'Als Kamala Harris de verkiezingen wint, is olie dood'. Er wordt dus over en weer met modder gegooid in de oliediscussie.

Boren in natuurgebieden

Ook voelt het als een positieve factor voor leverancier Joey dat Trump de boringen wil uitbreiden naar gebieden waar dat nu niet mag, zoals natuurgebieden. "Hij wil boren op overheidsgrond, zoals in Alaska. Daar is meer olie dan je je ooit kan voorstellen", aldus Joey. De huidige regering onder Biden en Harris houdt boringen juist tegen in gebieden met kwetsbare natuur.

Texas is al bijna een eeuw koploper in de oliewinning in de VS. Dat willen Joey en Teri graag vasthouden, met Trump als hun president.

Lees meer over
OlieFossiele EnergieVerenigde Staten