Journalisten in Libanon vluchten voor hun leven: 'We zijn gericht doelwit'
Journalisten in Libanon zijn doodsbang voor hun leven na de dood van drie journalisten bij een Israëlische luchtaanval. De gerichte aanvallen op journalisten maken hun werk onmogelijk. Veel van hen zijn omgekomen, gewond geraakt of gevlucht. "Er blijven weinig journalisten over die verslag doen van de gruwelijkheden daar."
De aanval zorgt voor veel angst onder journalisten in het gebied. Velen van hen zijn gevlucht naar het noorden van het land omdat ze bang zijn dat ze als doelwit worden aangemerkt door Israël.
RTL Nieuws sprak Valentine Nesser, journalist en eindredacteur bij het nieuwsplatform Silat Wassel. Die vluchtte vanuit het zuiden nadat er werd gebombardeerd vlak bij haar huis. "Het is duidelijk dat we doelwitten zijn van de bombardementen", zegt zij tegen RTL Nieuws. "Het feit dat je je herkenbaar maakt door een persvest te dragen of in een auto te rijden met 'PERS' erop, geeft geen garantie dat je niet wordt gebombardeerd."
'Doelbewuste aanval'
Dat was het geval bij de drie omgekomen journalisten. Ghassan Najjar en Mohammad Reda werkten voor de Libanese nieuwszender Al-Mayadeen, fotograaf Wissam Qassem voor de zender Al-Manar. Ze sliepen in een complex in het dorp Hasbaya, ongeveer 55 kilometer ten zuidoosten van Beiroet. Het is een relatief rustig dorpje waar geen gevechten plaatsvinden. Naast het complex waarin ze sliepen, stonden auto's met 'PERS' erop.
Ook is het complex een bekend verblijf voor mediawerkers die verslag doen van de oorlog in het gebied. Op het moment van de aanval waren er achttien journalisten aanwezig van zowel lokale als internationale zenders, waaronder Sky News, Al-Jazeerah en de Libanese zenders MTV en Al-Jadeed. Meerdere journalisten raakten gewond.
Al-Mayadeen, ook wel gezien als pro-Iraans, heeft gereageerd op de aanval. "Onze journalisten zijn gedood bij een doelbewuste aanval op de verblijfplaats van de journalisten", meldt de zender. Al-Manar, bekend als pro-Hezbollah en deels door de beweging gefinancierd, heeft er niet op gereageerd.
'Gevaarlijke ontwikkeling'
Midden-Oostenverslaggever Pepijn Nagtzaam van RTL Nieuws noemt de aanvallen op journalisten een 'gevaarlijke ontwikkeling'. "Wat we zien isdat Israël journalisten in zowel Libanon als Gaza aan de lopende band doelwit maakt", zegt hij. Volgens hem bestempelt Israël deze journalisten als terroristen omdat ze voor een bepaalde zender werken. "Je kan het met hen oneens zijn, maar dat maakt ze geen legitiem doelwit. Ze blijven burgers die niet aan de strijd deelnemen."
Inmiddels zijn er ongeveer 130 journalisten gedood in de Gazastrook en Libanon. De angst onder journalisten ziet Nagtzaam bij zijn collega's in het oorlogsgebied. "De grootste nachtmerrie van elke journalist is dat die op een dag een bewust doelwit wordt", zegt hij. "Dat zien journalisten in het Midden-Oosten gebeuren, terwijl ze beschermd horen te worden om hun werk te kunnen doen."
Beperkte informatievoorziening
De Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) en Free Press Unlimited (FPU) spreken zich uit over de herhaalde aanvallen op journalisten. Acht journalisten en oud-journalisten van de twee organisaties hebben een video uitgebracht waarin ze solidariteit tonen voor hun collega's in het oorlogsgebied. Ze doen ook een beroep op de Israëlische regering om journalisten te beschermen.
Door aanvallen op journalisten wordt de informatievoorziening vanuit het zuiden van Libanon beperkt, vertelt Valentine Nesser. "Als je je bedreigd voelt, dan kun je je werk niet meer doen. Zo ontstaan blinde vlekken waar geen nieuws vandaan komt." Deze blinde vlekken bestaan al in de Gazastrook, zegt Nagtzaam. "Doordat daar zoveel journalisten zijn gedood, zijn er plekken in Gaza waar geen journalist is om de wereld te informeren over de gruwelijkheden die daar plaatsvinden."
Ook familieleden van journalisten in Gaza zijn hun leven niet zeker. Wael al-Dahdouh, de lokale chef van tv-zender Al Jazeera, verloor eerder al zijn vrouw, een zoon, een dochter en een kleinzoon bij bombardementen. Later verloor hij ook nog een kind dat journalist was: