Tussenpersoon

'Minister Veldkamp bracht aankondiging Israëlische aanval over aan Iran'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© AFP'Minister Veldkamp bracht aankondiging Israëlische aanval over aan Iran'
RTL

Israël heeft de boodschap over de naderende aanval en de waarschuwing om niet terug te slaan niet zelf overgebracht aan Iran. Bronnen melden de politieke redactie van RTL Nieuws dat minister Caspar Veldkamp van Buitenlandse Zaken heeft opgetreden als tussenpersoon.

Hij belde gisteren met de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken. Op aanvraag van Israël heeft hij de Iraanse minister daarbij voorgehouden dat de aanval binnenkort zou worden uitgevoerd en het land op het hart gedrukt niet terug te slaan.

Het is niet de eerste keer dat Veldkamp deze rol vervult, melden bronnen aan RTL Nieuws. Op 1 oktober, toen Iran met raketten Israël aanviel, fungeerde hij ook als tussenpersoon tussen de twee landen. Op 27 september voerde hij een gesprek met de Iraanse minister tijdens een bezoek aan de Verenigde Naties in New York. Hij heeft daar 'bepaalde dingen gezegd en benadrukt, en boodschappen van de een aan de ander doorgegeven'. 

Situatie tussen Israël en Iran: experts verwachten geen escalatie, 'wel levensgevaarlijke cocktail'
Lees ook

Situatie tussen Israël en Iran: experts verwachten geen escalatie, 'wel levensgevaarlijke cocktail'

Volgens Midden-Oostenverslaggever Pepijn Nagtzaam is het 'opvallend, maar niet ongebruikelijk' dat een buitenlandse minister of diplomaat als boodschapper wordt gebruikt. "Landen die in conflict zijn, praten heel vaak niet rechtstreeks met elkaar. Iran en Israël hebben geen diplomatieke banden, ze zijn al decennia openlijk vijanden van elkaar en al jaren verwikkeld in een proxy-strijd, en nu zelfs in een direct conflict."

Neutrale gesprekspartner

Hoewel landen direct en indirect strijd voeren, wordt soms dus nog wel onderling gecommuniceerd, zegt Nagtzaam. "Dat gaan dan via tussenpersonen. Dat kan een ander land zijn dat wél in staat is om met beide partijen het gesprek te onderhouden, een iets neutralere gesprekspartner, die dan wordt gevraagd een bepaalde boodschap over te brengen." 

In dit geval ging Israël ervan uit dat, als het Iran voorafgaand aan de aanval via Nederland zou waarschuwen, Iran dan niet meteen heel hard zou terugslaan. "Want dan zou Israël dus ook weer reageren. Je kunt het zien als poging tot de-escalatie, of als een diplomatieke vorm van bedreiging. En het is maar de vraag of Iran daar gevoelig voor is."

Bekijk hier beelden van de afgelopen nacht in Teheran:

Lees meer over
Caspar VeldkampIranIsraël