Russen in Oekraïens uniform 'grove schending oorlogsrecht'
Rusland neemt het al vanaf het begin van de oorlog met Oekraïne niet zo nauw met het oorlogsrecht. Nu zouden Russische militairen bij de aanval op Koepjansk Oekraïense uniformen hebben gedragen. En dat is een wel heel grove schending van het oorlogsrecht, zeggen experts.
Het zou zijn gebeurd bij Koepjansk, eerder deze week. Onomstotelijk bewijs is er niet voor, maar defensie-expert Patrick Bolder van het Haags Centrum voor Strategische Studies (HCSS) vindt het zeer aannemelijk dat dit is gebeurd.
"Het is niet de eerste keer dat ik erover hoor. In meerdere rapportages van het het Institute of War zijn deze schendingen beschreven." Die Amerikaanse denktank brengt dagelijks verslag uit van de oorlog in Oekraïne.
"Het boeit Rusland gewoon niet", zegt Bolder over het oorlogsrecht. Want er zijn meerdere voorbeelden: er zijn berichten dat Rusland krijsgevangenen executeert, en dat ze onschuldige burgers als doelwit hebben, is aan de orde van de dag. In het oorlogsrecht staat ook beschreven dat herkenbaar moet zijn aan welke zijde je vecht. Zo vallen er zo min mogelijk onschuldige slachtoffers.
'Rusland doet álles'
Oud-commandant der strijdkrachten Mart de Kruif is ook niet verbaasd als Rusland inderdaad Oekraïense uniformen zou gebruiken. "Rusland doet echt álles om deze oorlog te winnen. De consequentie daarvan is dat het dit soort dingen ook doet."
Erg origineel is de actie overigens niet. De Duitsers probeerden in mei 1940 ook delen van Nederland in te nemen met deze truc. "Toen kwamen ze met nagemaakte Nederlandse uniformen. Dat was nauwelijks effectief, onder meer omdat de helmen van papier-maché waren gemaakt. Die vervormden vervolgens door vocht."
1500 slachtoffers per dag
Volgens De Kruif past deze actie in het beeld van de oorlog. Rusland zet alles in wat het heeft, en het aantal doden doet er amper toe. Volgens internationale bronnen vallen er zo'n 1500 Russische slachtoffers per dag. Niet allemaal dodelijk, maar ze moeten wel uit de strijd worden genomen.
Maar op deze manier is 'het einde zoek', zegt Bolder. "Hier gaat een heleboel gevaar van uit." Volgens Bolder heeft Rusland ook al meerdere keren militairen in burgerkleding ingezet. Ook dat is volgens het oorlogsrecht niet toegestaan.
Trump wil einde oorlog
Dat Rusland alles uit de kast haalt om nu zoveel mogelijk land in te nemen, is volgens beide experts amper los te zien van de verkiezingswinst van Donald Trump in de Verenigde Staten. Trump zegt in korte tijd een eind te willen maken aan de oorlog als hij aan de macht komt. En hoe meer land, hoe beter de uitgangspositie voor Rusland in de onderhandelingen.
NAVO-baas Mark Rutte sprak na de herverkiezing van Trump ook over de oorlog. Dat zie je in onderstaande video:
"Ook Oekraïne handelt daarnaar", zegt De Kruif. "Ze geven bijvoorbeeld amper terreinwinst prijs in de regio Koersk in Rusland." Ook Bolder ziet het zo: "Ze verwachten dat Trump een deal voorstelt. Het startpunt van die onderhandeling is belangrijk. Hoe meer je hebt, hoe beter."