Onrust in backpack-groepen na vergiftigde toeristen Laos: 'Extra alert'
'Ga er alsjeblieft niet heen, zeker niet als vrouw', is een van de waarschuwingen die rondgaan in appgroepen voor backpackers in Zuidoost-Azië. In een week tijd zijn vier toeristen in Laos omgekomen na het drinken van vergiftigde alcohol. Een hostel in de plaats Vang Vieng wordt - vooralsnog zonder bewijs - met de vergiftigingen in verband gebracht en reizigers waarschuwen elkaar om daar niet heen te gaan.
De 19-jarige Australische Bianca Jones is vandaag in het ziekenhuis overleden, nadat ze samen met een vriendin in Vang Vieng vergiftigd raakte. De vriendin, de eveneens 19-jarige Holly Bowles, ligt in kritieke toestand in een ander ziekenhuis. Bij beide jonge vrouwen gaat het om een methanolvergiftiging. Methanol is een stof die al bij inademing giftig is en schade kan veroorzaken aan de organen.
Daarnaast zijn een Amerikaanse toerist en twee Deense toeristen overleden in Laos. Ook zij zouden vergiftigde alcohol hebben gedronken. Een 24-jarige Nederlandse toerist belandde ook in het ziekenhuis door een vergiftiging in Laos, maar heeft het ziekenhuis inmiddels weer verlaten en verkeert niet in levensgevaar. Tegen de NOS heeft ze gezegd dat ze graag anoniem wil blijven.
Waarschuwingen op sociale media
"Ik zie in Facebook- en WhatsApp-groepen voor Aziëreizigers mensen de berichten over de vergiftigingen delen en andere waarschuwen. Bijvoorbeeld voor de 'buckets'", zegt correspondent Thom Schelstraete. "Dat zijn emmertjes met drank waarbij je niet precies kunt weten wat er is ingeschonken. Dat is bij flesjes of blikjes drank die geopend worden wel het geval."
Zo schrijft iemand in appgroep 'Backpackers in Laos' dat ze 72 uur lang geen contact kon krijgen met twee vriendinnen, die daarna bleken te zijn overleden door vergiftiging. "Blijkbaar zijn twee andere meiden ook gedrogeerd en liggen zij nu in het ziekenhuis", schrijft de vrouw. "Ik schrijf dit bericht omdat ik iedereen wil waarschuwen." Over het hostel dat bij de waarschuwing wordt genoemd, schrijft ze: "Ga er alsjeblieft niet heen, zeker niet als vrouw."
Methanol in alcohol
"In landen als Laos, Indonesië en India komt het vaker voor dat mensen zelf alcoholische drank maken en daar methanol in mengen", zegt Schelstraete.
Dat gebeurt volgens onze correspondent niet per se met opzet. "Zo kunnen mensen zich vergissen en het gevaarlijke methanol gebruiken in plaats van het, bij goed gebruik, veilige ethanol. Maar dat is een stuk duurder dan methanol. Het kan dus ook zo zijn dat bij deze zaak in Laos handelaren bewust de gevaarlijke alcohol gebruikten om zo meer winst te maken. Of dat ook het geval is geweest zal uit politieonderzoek moeten blijken."
Een Britse toerist die momenteel in Vang Vieng verblijft, vertelt aan RTL Nieuws dat de politie gisteravond langskwam in de bar waar ze op dat moment was. "Ze kwamen binnen met rubberen handschoenen aan en controleerden de alcohol", zegt de vrouw. Zij en haar vrienden gaan uit voorzorg tijdens hun reis alleen nog uit blikjes en flesjes drinken.
Goedkoop drinken
Goedkope drank is een van de redenen waarom jongeren en backpackers naar landen als Laos afreizen. "Voor maar een paar euro koop je in hostels een cocktail. Vodka shots en andere sterke dank zijn vaak nog goedkoper. Maar dus soms ook een risico omdat ermee geknoeid kan zijn om meer winst te maken. Zeker als je zelfgebrouwen drank aangeboden krijgt, moet je extra alert zijn", zegt Schelstraete.
Eerder dit jaar kwamen in India nog 57 mensen om het leven door een methanolvergiftiging en in september overleden in Bangkok acht mensen door zo'n vergiftiging.
Het Nederlandse ministerie voor Buitenlandse Zaken waarschuwt voor alcoholvergiftiging in Laos, naar aanleiding van de overleden toeristen en de vergiftiging van een Nederlandse toerist. "Houd uw eten of drinken altijd in de gaten", valt in het reisadvies te lezen.
Methanolvergiftiging
- De eerste symptomen van methanolvergiftiging treden binnen een half uur tot 4 uur op. Ze lijken op de effecten van alcohol. Denk aan evenwichtsverlies, ongeremdheid en slaperigheid.
- Na 12 tot 24 uur treden de volgende symptomen op: hoofdpijn, braken, buikpijn duizeligheid.
- Bij ernstige vergiftiging kun je hartfalen krijgen, blind worden of zelfs overlijden.