Oorlog met Hezbollah

Israël voert zware bomaanvallen uit op Libanon, kort voor mogelijk staakt-het-vuren

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© APIsraël voert zware bomaanvallen uit op Libanon, kort voor mogelijk staakt-het-vuren
RTL

Israël voert momenteel zware luchtaanvallen uit op onder meer de Libanese hoofdstad Beiroet, kort voordat een staakt-het-vuren tussen Israël en Hezbollah zou worden afgesproken.

Er worden onder meer veel bombardementen gemeld in het zuiden van Beiroet, maar ook in het centrum en in verschillende andere plaatsen in Libanon. Een legerwoordvoerder van Israël spreekt over 'wijdverbreide aanvallen' op doelwitten van Hezbollah.

Staakt-het-vuren

De aanvallen vinden plaats terwijl er geruchten zijn dat het Israëlische kabinet vanavond akkoord zou gaan met een voorstel voor een staakt-het-vuren van de Verenigde Staten en Frankrijk. Eerder zou Hezbollah daar al akkoord mee zijn gegaan. 

Volgens Midden-Oostenverslaggever Pepijn Nagtzaam gebeurt het vaker dat de strijd kort voor een staakt-het-vuren verergert. "Dat zag je bijvoorbeeld ook tijdens de oorlog tussen Israël en Hezbollah in 2006, en in de Gaza-oorlogen. De laatste uren waren de aanvallen daar nog heel fel."

Grootschalige raketaanval op Israël, 11 gewonden
Lees ook

Grootschalige raketaanval op Israël, 11 gewonden

Daarvoor kunnen volgens Nagtzaam meerdere oorzaken zijn. "Een daarvan is dat een leger nog snel even de vooraf bepaalde doelen wil raken. Een ander dat het een dreigement is: zonder een staakt-het-vuren staat dit jullie te wachten."

Extra spannend in Libanon

Nagtzaam hoort van kennissen in Libanon dat veel mensen Beiroet nu in paniek ontvluchten en het verkeer daardoor een chaos is. "Het is voor het eerst dat er nu ook aanvallen zijn in het centrum. Tijdens telefoongesprekken hoor je op de achtergrond geweerschoten, die worden gebruikt om mensen te alarmeren. Ook vliegen drones laag over. Mensen daar weten: nu is misschien wel de spannendste fase van het conflict. Het kan daar nog een behoorlijk lange en enge nacht worden."

Wel benadrukt Nagtzaam dat beide partijen eerder dichter bij een akkoord zijn geweest. "En hoe cliché ook: het akkoord is er pas als het er is. En het komt er pas als beide partijen denken beter af te zijn met een staakt-het-vuren dan zonder. Bijvoorbeeld omdat de kosten voor Israël groter zijn dan de winst van dergelijke aanvallen." 

Mocht het akkoord er komen, dan wordt het ook de komende dagen nog spannend, verwacht Nagtzaam. "Dat is altijd zo bij een staakt-het-vuren. Een akkoord sluiten is één, maar dan moeten beide partijen zich er ook nog aan houden. Of ze dat doen, zal in de dagen na een akkoord pas duidelijk worden."

Israël heeft in het zuiden van Libanon al duizenden huizen en gebouwen vernietigd. Volgens experts gebeurt dat om een bufferzone te creëren tussen Israël en Hezbollah, vertelden ze vorige week in deze video.
Lees meer over
HezbollahIsraëlLibanon