Nieuw vliegveld

Groenland stelt zich open voor meer toeristen, maar niet allemaal tegelijk alsjeblieft

Door Thomas van den Elshout··Aangepast:
© Visit NuukGroenland stelt zich open voor meer toeristen, maar niet allemaal tegelijk alsjeblieft
RTL

Met de opening van een nieuwe internationale luchthaven wordt het voor toeristen een stuk makkelijker om Groenland te bezoeken. Er komen directe vluchten vanuit Denemarken en New York naar de hoofdstad van Groenland. "Hopelijk hebben we genoeg hotelkamers."

Naar Nuuk, met slechts 20.000 inwoners de hoofdstad van Groenland, kwamen vorig jaar zo’n 65.000 toeristen. Maar nu deze week het nieuwe vliegveld van de stad feestelijk geopend werd, is de verwachting dat dat aantal volgend jaar verdubbelt. Daardoor zijn er in de populaire zomermaanden mogelijk straks meer toeristen dan inwoners in de stad.

Het slaperige stadje Nuuk is de hoofdstad van Groenland.© ANP
Het slaperige stadje Nuuk is de hoofdstad van Groenland.

Toch zijn de meeste inwoners van Nuuk positief, zegt receptionist Oline van het Zeemanshotel (Hotel Søma) tegen RTL Nieuws. "Veel mensen hier zijn blij om hun land te kunnen laten zien aan de nieuwe toeristen."

Groenland is het grootste eiland ter wereld, maar er wonen maar zo’n 57.000 mensen. Er zijn wel al meerdere vliegvelden op het eiland, maar de meeste zijn te klein voor internationale vluchten. Wie vanuit Europa of de Verenigde Staten hoofdstad Nuuk wil bereiken, heeft nogal wat omwegen nodig om daar te komen.

Nuuk krijgt in ieder geval directe vluchten vanuit Kopenhagen en New York.© RTL Nieuws
Nuuk krijgt in ieder geval directe vluchten vanuit Kopenhagen en New York.

Daar komt nu een einde aan. Nuuk heeft vanaf nu een directe vliegverbinding met Kopenhagen, en United Airlines heeft aangekondigd vanaf komende zomer van New York direct naar Nuuk te zullen vliegen. Mogelijk volgen daarna meer bestemmingen.

Nu al meer boekingen

In de toeristische sector zien ze het aantal boekingen nu al toenemen. "Normaal gesproken ontvangen we vooral veel zakenmensen", zegt Klaus Dupont Iversen, samen met zijn vrouw eigenaar van het Aurora Hotel. "Die komen dan rond mei-juni of augustus-oktober. Nu hebben we ineens ook veel boekingen voor juli, van toeristen. De rustigste maand wordt nu ineens de drukste."

Ook komen er toeristen uit voor Groenland nieuwe landen. "Sinds United Airlines aankondigde dat ze vanaf New York gaan vliegen, hebben we al een aantal Amerikaanse boekingen gekregen", zegt Iversen. "En we hebben al veel reserveringen van mensen uit Azië. Dat was voorheen een stuk minder. Hopelijk gaan ze ook vanuit Nederland vliegen."

IJskappen smelten

Ergens klinkt het natuurlijk gek: vliegen naar een land waarvan de ijskappen smelten juist omdat we zoveel vliegen. “Dat we dichterbij de ijskappen gaan vliegen, maakt niet zoveel uit”, zegt klimaatspecialist Heleen Ekker. “De aarde warmt mede op omdat we wereldwijd zo veel vliegen.”

Maar met het nieuwe vliegveld zullen er wel méér mensen gaan vliegen. “En dat zorgt er uiteindelijk wel voor dat het ijs sneller smelt”, zegt Ekker. “Mensen stappen dan dus in het vliegtuig om het ijs te komen bekijken, maar dragen er door hun vlucht ook aan bij dat het sneller verdwijnt.”

Volgens receptionist Oline van het Zeemanshotel zijn er ook wel zorgen over de hoeveelheid nieuwe toeristen. "We moeten wel oppassen dat het er niet te veel worden. We kunnen hier maar zoveel mensen kwijt. We zijn een klein beetje bezorgd dat er niet genoeg hotelkamers zijn in Nuuk."

Hotels uitbreiden

Mede daarom wordt er flink uitgebreid. Iversen heeft naast zijn hotel al extra appartementen laten bouwen en Oline vertelt dat een andere vestiging van het Zeemanshotel, in het noordelijkere Ilulissat, al aan het uitbreiden is. In die plaats wordt in 2026 ook een internationaal vliegveld geopend.

Anita Devantier Iversen en Klaus Dupont Iversen van Hotel Aurora.© Hotel Aurora Nuuk
Anita Devantier Iversen en Klaus Dupont Iversen van Hotel Aurora.

Het past in de strategie van de regering om heel Groenland meer open te stellen voor toerisme. De voornaamste inkomstenbron voor de eilandbewoners is nu de visvangst, daar moet het toerisme bij komen. Met nog een internationaal vliegveld zouden de toeristen beter gespreid moeten worden. 

'Geen Venetië worden'

"We willen veel toeristen, maar geen massatoerisme", zegt Iversen. "We willen niet het nieuwe Barcelona of Venetië worden. Maar de regering reguleert het allemaal goed. En Groenland is enorm. Ik maak me geen zorgen."

"Het komt wel goed, hoor", zegt Oline. "Mensen hier zijn over het algemeen erg ontspannen. Als het toch te veel toeristen worden: dat zien we dan wel weer."

Eén klein bijkomend voordeel voor de eilandbewoners: zij kunnen nu ook zelf makkelijker ergens heen. Erg fijn, zegt Iversen, want zijn vrouw en hij komen oorspronkelijk uit Denemarken. "Het was duur en een hele lange reis om vanaf hier naar Kopenhagen te gaan. Nu kunnen we wat makkelijker die kant op. En misschien eens New York bezoeken."