Afstand tot EU

Demonstraties tegen pro-Russische regering in Georgië houden aan

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© AFP / Giorgi ArjevanidzeDemonstraties tegen pro-Russische regering in Georgië houden aan
RTL

In Georgië zijn opnieuw vele duizenden demonstranten op de been om hun onvrede te laten blijken over de pro-Russische regering en het besluit de onderhandelingen over toetreding tot de EU op te schorten. Ordetroepen bestoken de mensenmassa vanaf de trappen van het parlementsgebouw met waterkanonnen, terwijl demonstranten met vuurwerk gooien. Ook in andere steden in het land zwelt het protest aan.

In de hoofdstad hebben de demonstranten zich niet alleen verzameld bij het parlement, maar ook bij het gebouw van de staatstelevisie. Daar eisen ze dat de omroep zendtijd vrijmaakt voor de oppositie in Georgië. In de havenstad Poti is toegang tot de haven geblokkeerd.

De situatie in Georgië is al weken gespannen. Bij de parlementsverkiezingen eind oktober kreeg Georgische Droom (GD), de partij die al sinds 2012 het land regeert en de laatste jaren een pro-Russische koers vaart, de absolute meerderheid in het parlement met 54 procent van de stemmen. Maar oppositiepartijen betwisten de uitslag en spreken van 'een constitutionele staatsgreep'. Zo was op een filmpje te zien hoe een man in de stad Marneoeli, in het zuidoosten van Georgië, een stembus volpropt met stembiljetten.

Confrontaties

Uit peilingen blijkt dat 80 procent van de Georgiërs voor toenadering met Europa is, terwijl Georgische Droom pro-Russisch is.

Extra aanleiding voor de massale protesten is het stopzetten van onderhandelingen over toetreding tot de Europese Unie. Dat besluit werd afgelopen week genomen. Dat leidde de afgelopen dagen tot protesten en confrontaties tussen demonstranten en ordetroepen, zoals in deze video te zien is:

President Salome Zourabichvili van Georgië, die niet bij GD hoort, zei eerder in een toespraak dat de verkiezingen 'gestolen' zijn door Russische inmenging. Zij leeft al langer in onmin met de partij. Zo weigerde ze een wet te ondertekenen over 'buitenlandse agenten', die in feite bedoeld is om mensenrechtenorganisaties, journalisten en hulporganisaties aan banden te kunnen leggen.

President niet van plan op te stappen

In een interview met de BBC heeft de president gisteren ook herhaald niet zomaar op te stappen: ze is van plan in functie te blijven tot er nieuwe verkiezingen worden gehouden. Ze noemde de huidige regering 'illegaal'. Maar premier Irakli Kobakhidze liet juist weten dat zij haar taken eind deze maand neer moet leggen, wanneer haar ambtstermijn officieel eindigt.

Ook internationale waarnemers trekken de uitslag in twijfel. Van meerdere kanten is geconstateerd dat kiezers in het land zijn geïntimideerd.

Inmiddels hebben ook meerdere Georgische ambassadeurs, waaronder die in Nederland, Bulgarije en Italië, hun post verlaten uit onvrede met de regering.

Eerder deze week zette de politie al traangas in tegen de demonstranten. Ook werden honderden mensen opgepakt, bij het geweld over en weer moesten tientallen mensen in ziekenhuizen worden behandeld.

Politie grijpt hard in bij protesten tegen regering in Georgië
Lees ook

Politie grijpt hard in bij protesten tegen regering in Georgië

Lees meer over
Georgië