President Zuid-Korea trekt militaire noodtoestand weer in
De Zuid-Koreaanse president Yoon Suk-yeol heeft de militaire noodtoestand weer ingetrokken. Het parlement heeft het besluit in een stemming bevestigd. Eerder op de dag riep Yoon de noodtoestand uit om het land te verdedigen tegen 'communistische krachten uit het noorden'.
Yoons maatregel was eigenlijk gericht tegen de politieke oppositie in eigen land, waarmee hij in conflict is. Volgens Koreakenner Remco Breuker wilde Yoon door het parlement buitenspel te zetten een staatsgreep plegen.
Bij het parlement ontstond daarna een chaotische situatie. Ordetroepen bestormden het gebouw, terwijl leden van de oppositie de troepen buiten probeerden te houden.
Het parlement stemde over de kwestie en besloot dat de noodtoestand teruggedraaid moet worden. Daarna vertrokken de ordetroepen weer uit het gebouw. De parlementariërs bleven nog lang in de zaal zitten en zaten daar nog om 04.30 uur lokale tijd, toen de president zijn nieuwe besluit bekendmaakte.
Volgens persbureau Yonhap moet de militaire noodtoestand opgeheven worden als het parlement dat wil. De strijdkrachten gaven echter aan de noodtoestand te willen handhaven tot de president die op zou heffen, waardoor het lang onduidelijk bleef wat de status van de noodtoestand was. De president zegt nu gevolg te zullen geven aan de stemming in het parlement.
Intern politiek conflict
Remco Breuker van de Universiteit Leiden zegt tegen RTL Nieuws dat de president naar zijn mening 'geen geldige aanleiding' had om de noodtoestand uit te roepen. Breuker: "De president zegt deze maatregel te nemen om de dreiging vanuit Noord-Korea, maar wat hij eigenlijk bedoelt is de politieke dreiging van Noord-Koreaanse sympathisanten in Zuid-Korea."
Breuker zegt dat het 'een intern politiek geschil' is, dat wordt verpakt als dreiging van buitenaf. "Het politieke geschil is vervelend voor de president, maar niet bedreigend voor het land. Dat zou hij via debatten moeten uitvechten, en niet door het parlement vleugellam te maken."
In deze video praat correspondent Thom Schelstraete je bij over de situatie:
Het krijgsrecht dat Zuid-Korea instelde, is wetgeving die gebruikt kan worden in het geval van oorlog. Yoon omschreef de oppositie als 'antistaatskrachten die vastberaden zijn het regime omver te werpen'. Daardoor was het instellen van het oorlogsrecht volgens hem 'onvermijdelijk'. "Ik zal de rust in het land herstellen door antistaatskrachten zo snel mogelijk te verdrijven."
Noord-Koreaanse krachten
Yoon kondigde de maatregel rond 23.00 uur lokale tijd aan in een televisietoespraak die niet vooraf was aangekondigd. "Ik heb de inzet van het krijgsrecht afgekondigd om de Republiek Korea te beschermen tegen de dreiging van communistische Noord-Koreaanse krachten", zei Yoon.
Als aanleiding noemde hij het verzet van de grootste oppositiepartij tegen zijn begroting en een motie om een aantal hoge openbaar aanklagers af te zetten. Die oppositiepartij, genaamd de Democratische Partij (DP), heeft een meerderheid in het parlement. Yoon vindt dat de oppositie hem tegenwerkt in zijn beleid.