5 euro per keer

Leerlingen Duits gymnasium de klos, geldboete voor te laat komen of spijbelen

·Aangepast:
© ANPLeerlingen Duits gymnasium de klos, geldboete voor te laat komen of spijbelen
RTL

Nog even lekker warm in bed blijven liggen en het eerste uurtje op school overslaan, op het Dürer Gymnasium in de Duitse stad Neurenberg kost je dat geld. Leerlingen die vaak te laat op school komen of spijbelen moeten een boete betalen. De vergaande maatregel ging afgelopen zomer in en het blijkt te werken.

Op het Dürer Gymnasium zitten zo’n 900 kinderen. En daar zitten notoire laatkomers tussen, erkent de directeur van de school Reiner Geißdörfer in het Duitse weekblad Der Spiegel. "Bij het uitdelen van een boete gaat het niet om een leerling die zich één keer verslaapt, maar om degene die constant te laat is." 

Berispingen helpen niet

De eerste boetes zijn al uitgedeeld. "Die leerlingen geven niks om berispingen, maar een boete van 5 euro irriteert ze echt."

Directeur Reiner Geißdörfer van het Dürer Gymnasium in Neurenberg© Getty Images
Directeur Reiner Geißdörfer van het Dürer Gymnasium in Neurenberg

Je zou denken dat een school een leerling een geldboete niet mag opleggen. "Nou, wel dus", vertelt correspondent Jeroen Akkermans. "Deze school is in Neurenberg in Beieren. En in die deelstaat staan ze een boete aan laatkomers of spijbelaars toe." 

Bewustwording

Het betalen gaat via het zogeheten boeteloket van de gemeente. Maar de maatregel is in eerste instantie puur bedoeld om af te schrikken. Akkermans: "Daar gokt de school op: bewustwording. Maar we zien dus dat er al een beperkt aantal boetes is uitgedeeld."

Het Dürer Gymnasium in Neurenberg© Wikipedia
Het Dürer Gymnasium in Neurenberg

Over het boetebeleid bij de school is lang nagedacht en vergaderd. Door de directie, leerkrachten, psychologen en de ouders van de leerlingen. "En dat is de sleutel tot succes gebleken om de ouders erbij te betrekken", zegt Stefan Düll tegen RTL Duitsland. Düll is leider van de lerarenvakbond. "Ook ouders zijn verplicht om te zorgen dat hun kinderen op tijd op school verschijnen."

In de portemonnee raken

Een boete raakt ze direct in de portemonnee, is de gedachte. "Hopelijk zeggen de ouders dan tegen hun kinderen: je betaalt het maar zelf. Het gaat van je zakgeld af. Pas dan voelen ze het." 

De maatregel geldt voor leerlingen van 15 tot en met 17 jaar. Die reageren in eerste instantie geschokt op de geldboete van 5 euro. Maar het zet ze wel aan het denken. "Ik ben ook heel vaak te laat gekomen", zegt een leerling tegen RTL Duitsland. "Ik moet zeggen, als het voor de zomer al had gegolden, was ik al wel wat geld kwijtgeraakt."

App Magister in Nederland afgesloten voor ouders. Te veel druk voor leerlingen

Wondermiddel tegen spijbelen? 

In Nederland komen scholieren die vaak ongeoorloofd afwezig zijn terecht bij een leerplichtambtenaar. Als dat niets oplost, kan een rechter boetes opleggen voor schoolverzuim. Het Dürer Gymnasium in Neurenberg ziet na een paar maanden een flinke afname in laatkomers, maar constateert ook dat boetes overwegend worden uitgedeeld aan leerlingen die het niet goed doen op school.

"En daarin schuilt ook direct het gevaar", benadrukt Akkermans. "De school zit in een spagaat. De maatregel moet afschrikwekkend werken, maar is ook stigmatiserend." Het gaat vaak om leerlingen die het al moeilijk hebben, door welke omstandigheden dan ook. "Alle scholen hopen het wondermiddel tegen spijbelen te hebben uitgevonden. Het Dürer Gymnasium ook. Maar dat is de geldboete niet." 

Lees meer over
Jeroen AkkermansMiddelbare schoolJongerenDuitsland