Reisverbod

Zuid-Koreaanse president Yoon mag het land niet meer uit, na afkondiging van noodtoestand

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPZuid-Koreaanse president Yoon mag het land niet meer uit, na afkondiging van noodtoestand
RTL

De Zuid-Koreaanse president Yoon Suk-yeol mag het land voorlopig niet verlaten. Het ministerie van Justitie heeft hem een reisverbod opgelegd, nadat de president vorige week de militaire noodtoestand uitriep.

Het reisverbod is aangevraagd door het Zuid-Koreaanse bureau voor corruptieonderzoek. Er lopen meerdere onderzoeken en strafzaken naar Yoon. Het Openbaar Ministerie zou overwegen de president te vervolgen, vanwege de afkondiging van de militaire noodtoestand vorige week.

Machtsgreep

Zuid-Koreanen keken vol ongeloof toe toen Yoon vorige week in een televisie-aankondiging de noodtoestand uitriep. Volgens de president was dat nodig om het land te verdedigen tegen 'communistische krachten uit het noorden'. 

Veel Zuid-Koreanen beschouwen het echter als een wanhoopspoging om de macht te behouden. Yoon was al impopulair, vanwege een zwakke economie en schandalen rondom corruptie. Hij verloor de laatste maanden steeds meer macht aan de oppositie, die dit jaar een meerderheid in het parlement won.

Vakbonden Zuid-Korea willen staken tot president Yoon opstapt: 'Tot het einde'
Lees ook

Vakbonden Zuid-Korea willen staken tot president Yoon opstapt: 'Tot het einde'

Er werd massaal geprotesteerd tegen de maatregel. Demonstranten verzamelden zich bij het parlementsgebouw, waar ordetroepen probeerden binnen te dringen. In het gebouw organiseerden oppositieparlementariërs een stemming om de noodtoestand in te trekken. De staat van beleg werd uiteindelijk na slechts zes uur weer opgeheven. Toch lijkt de machtspositie van de al impopulaire Yoon onomkeerbaar te zijn aangetast.

Correspondent Thom Schelstraete legt uit wat er bij het parlementsgebouw gebeurde:

Demonstranten verzamelen zich voor het parlementsgebouw in Zuid-Korea.

Afzettingsprocedure

Oppositiepartijen probeerden Yoon afgelopen weekend met een motie uit zijn ambt te zetten. Yoons regeringspartij PPP boycotte de stemming in het parlement. Er waren daarom niet genoeg parlementsleden aanwezig voor een geldige stemprocedure. De Democratische Partij, een van de oppositiepartijen, noemt het een 'ongrondwettige daad' en een 'tweede staatsgreep'.

De druk op Yoon om af te treden is nog steeds groot. Zuid-Koreanen blijven de straat op gaan om te demonstreren en vakbonden dreigen te staken als Yoon niet vertrekt. 

Lees meer over
NoodtoestandDemonstratiesStakingenZuid-Korea