Lichaam van uit Nederland verdwenen activist gevonden in gevangenis Syrië
Na de val van het Syrische regime van Bashar al-Assad hebben de rebellen duizenden gevangenen vrijgelaten, maar in de cellen werden ook lichamen gevonden van gevangenen. Onder de gevonden doden is ook Mazen al-Hamada, een Syrische activist die in Nederland asiel aanvroeg, en in 2020 onder onduidelijke omstandigheden terugkeerde naar Damascus.
Het lichaam van al-Hamada werd gisteren gevonden in de militaire Saydnaya-gevangenis bij Damascus, waar het dictatoriale regime onder andere politieke gevangenen vasthield en martelde. De bijnaam van het complex luidt 'menselijk slachthuis', vanwege de wreedheden die er plaatsvonden.
Het overlijden van al-Hamada wordt aan RTL Nieuws bevestigd door zijn vriend, de Syrische dissident Khaled al Haj Saleh, die contact heeft gehad met zijn familie.
Amer Obed, die in Nederland woont en getrouwd is met een zusje van al-Hamada, zegt tegen RTL Nieuws dat de familie foto's heeft gezien van een lichaam dat 'voor 90 procent zeker Mazen is'. "De man op de foto is ongeveer anderhalve week dood, denken we. We weten bijna zeker dat hij het is."
Martelingen
Al-Hamada voerde in 2011 openlijk actie tegen het regime van Assad. Hij werd opgepakt en zat ruim anderhalf jaar in de gevangenis. Nadat hij in Nederland was neergestreken als asielzoeker, getuigde hij over martelingen die hij in Syrië had ondergaan. Hij zou mentaal, fysiek en ook seksueel mishandeld zijn.
In februari 2020 keerde hij onder onduidelijke omstandigheden terug naar Damascus, waar hij door de geheime dienst werd opgepakt. Volgens familieleden die eerder met dagblad Trouw spraken reisde hij naar een nicht in Duitsland, maar kwam hij daar nooit aan. De familieleden vertellen dat hij mogelijk door het regime onder valse voorwendselen is verleid om terug te keren naar Damascus.
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.
Zwager Amer Obed zegt dat Mazen 'door het regime is ontvoerd via Duitsland'. "We zijn als familie teleurgesteld dat de Nederlandse overheid niet aan Syrië om zijn vrijlating heeft gevraagd."
Op beelden - uit meerdere gevangenissen rondom Damascus - is te zien dat tientallen vrouwen en kinderen opgesloten zaten in cellen; veel van die kinderen waren in de gevangenis geboren en hadden zelfs nog nooit daglicht gezien. Ook werd een crematorium gevonden, schrijft The Guardian, dat werd gebouwd in 2017 en bedoeld was om de lichamen van gedode gevangenen op te ruimen.
Langzaam komen uit Syrië de verhalen los van de bevolking, bijvoorbeeld van mensen die na veertien jaar herenigd worden met hun verdwenen kinderen. Ook werd een piloot bevrijd, genaamd Raghad al-Tatary, die maar liefst 43 jaar gevangen had gezeten. De piloot zou begin jaren 80 als dienstplichtige hebben geweigerd een bombardement uit te voeren op de stad Hama tijdens een opstand tegen de vader van de gevluchte president, Hafez al-Assad.
Ook Tal al-Mallouhi, een vrouw die 19 was toen ze in 2009 werd gearresteerd na een kritisch bericht in een internetblog, werd levend gevonden. Een ander tragisch verhaal vertelt over een man van in de 30 die mager en bibberend werd aangetroffen en zelfs moeite had met praten; volgens familieleden was er al dertien jaar niets meer van hem vernomen.
Vele duizenden gevangenen waren opgepakt in 2011, toen de 'Arabische lente' woedde in de Arabische wereld. In meerdere landen, zoals Tunesië, kwam de bevolking in opstand tegen autocratische leiders. In Syrië werd de opstand hard neergeslagen. Vele mensen vluchtten, vele anderen werden gearresteerd en opgesloten en gemarteld.
Bij de gevangenissen stromen intussen duizenden mensen toe die hopen hun naasten terug te vinden. The Guardian schrijft over een vrouw van wie een 18-jarige zoon in 2012 werd opgepakt; ze had nooit meer iets van hem gehoord. "Alle mensen die zich hier verzamelen hebben angst in hun hart dat hun zonen zijn omgekomen", zei de vrouw. "Sommigen hebben nog een beetje hoop dat hun kinderen nog leven."