Voormalig orgaandonor krijgt varkensnier in VS: 'Een nieuw begin'
Een 53-jarige vrouw heeft in de Verenigde Staten een genetisch gemanipuleerde varkensnier gekregen. Ze is de vijfde Amerikaan die de bijzondere transplantatie onderging. In 1999 stond ze zelf een nier af.
De vrouw, Towana Looney, zat door nierfalen al acht jaar aan de dialyse. Ze noemt de ingreep 'net een nieuw begin', vertelde ze aan persbureau AP. "De energie die ik ervan krijg, is fantastisch. Het hebben van een werkende nier is bijna niet te geloven."
Vier eerdere patiënten
Er werd slechts vier keer eerder een genetisch gemanipuleerde varkensnier naar een patiënt getransplanteerd. Alle patiënten overleden uiteindelijk, ieder om verschillende redenen. Dat gebeurde na weken tot maanden na de ingreep. Een 57-jarige vrouw die in juli stierf, leefde 47 dagen met de nier. Zij overleed uiteindelijk aan andere klachten, niet vanwege haar transplantatie.
Looney werd na 11 dagen ontslagen uit het ziekenhuis, al werd ze deze week wel weer even opgenomen om haar medicatie bij te stellen. "Dat er weer hoop is voor haar en haar familie is fantastisch", zei de behandelend arts.
De vrouw doneerde meer dan twintig jaar geleden een nier aan haar moeder. Haar resterende nier raakte beschadigd door complicaties tijdens een zwangerschap, uiteindelijk kampte ze met nierfalen.
Als voormalig orgaandonor kreeg ze voorkeur op een nieuwe nier, maar er werd geen geschikt orgaan voor haar gevonden. Looney hoopt dat de varkensnier blijft werken. "Daar kom je alleen maar achter door het te proberen", vertelde ze.
In Nederland geldt een verbod op klinische xenotransplantatie, het transplanteren van organen tussen verschillende soorten. In dit geval dus van een varken naar een mens. "We kunnen geen patiënten opereren, maar wel onderzoek doen", legde een hoogleraar afgelopen zomer aan RTL Nieuws uit.