Suriname

Stoffelijk overschot oud-president Bouterse in beslag genomen door OM

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANP / Ranu Abhelakh Ranu AbhelakhStoffelijk overschot oud-president Bouterse in beslag genomen door OM
RTL

De Surinaamse oud-president Desi Bouterse (79) is overleden. Dat wordt bevestigd door de Surinaamse regering. Het stoffelijk overschot van Bouterse is in beslag genomen door het Surinaamse Openbaar Ministerie.

"De regering is via de familie en eigen onderzoek op de hoogte gesteld van het heengaan van de heer D. Bouterse, ex-president van de Republiek Suriname", aldus minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken. "Verdere berichtgeving terzake volgt zo spoedig mogelijk." 

Het Openbaar Ministerie heeft inmiddels aangegeven dat er een politie-onderzoek komt. Er kwam niet direct antwoord op de vraag of dat onderzoek zich alleen richt op de doodsoorzaak, of ook op de mogelijke plek waar de voormalige president is overleden.

Bouterse zou na een kortstondig ziekbed zijn overleden op zijn schuiladres. Zijn weduwe Ingrid Bouterse-Waldring en de familie komen later met een verklaring. Op Facebook liet zij wel al van zich horen. Ze bedankte iedereen voor de getoonde attentie en steun, maar liet weten liever geen condoleancebezoek aan huis te willen ontvangen.

Decembermoorden

Bouterse werd een jaar geleden definitief veroordeeld voor zijn rol in de Decembermoorden van 1982. Daarbij werden vijftien tegenstanders van zijn militaire bewind opgepakt, gemarteld en geëxecuteerd. Het Surinaamse Hof van Justitie noemde Bouterse de 'onbetwiste leider in het geheel'.

De voormalig president van Suriname moest zich op 12 januari melden bij de gevangenis in de hoofdstad Paramaribo, maar kwam daar nooit opdagen. Sindsdien ontbrak ieder spoor van hem. Een paar dagen geleden deed de politie een inval in zijn woning. Bouterse werd daarbij niet aangetroffen.

Gemengde reacties op dood Desi Bouterse: 'Land zal in rep en roer zijn'
Lees ook

Gemengde reacties op dood Desi Bouterse: 'Land zal in rep en roer zijn'

Bij de woning van Bouterse in Paramaribo-Noord hebben aanhangers en journalisten zich verzameld. Het stoffelijk overschot van de voortvluchtige ex-president is vanochtend vroeg lokale tijd naar Paramaribo overgebracht. Partijgenoten van Bouterse zijn in rouw gedompeld.

Staatsgreep

Bouterse werd op 13 oktober 1945 geboren in het Surinaamse Domburg. Na vanaf 1968 enkele jaren in Nederland te hebben doorgebracht en een militaire opleiding te hebben gedaan, keerde hij eind 1975 terug naar Paramaribo. Met andere sergeanten pleegde hij in februari 1980 een staatsgreep.

In eerste instantie leidde de coup in Suriname - en in Nederland - niet tot grote afkeuring. Toch groeide de aversie en de weerstand tegen het steeds knellender militaire bestuur snel. Op 8 december 1982 mondde dat in Fort Zeelandia in Paramaribo uit in een moordpartij. Vijftien vermeende tegenstanders van het militaire regime werden gemarteld en geëxecuteerd.

De naam van Bouterse zal altijd verbonden blijven aan de Decembermoorden. Vijftien mensen werden vermoord, onder wie Rani's broer Robby. Zij keert terug naar de plaats waar het allemaal gebeurde, laat deze video zien.

"Hier werden ze doorzeefd met kogels."

Heb jij de app RTL Nieuws & Entertainment al?

Ja? Daar zijn we blij mee!
Nog niet? Download ’m hier voor Android en iOS