'Aanfluiting OM'

Gemengde reacties op dood Desi Bouterse: 'Land zal in rep en roer zijn'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPGemengde reacties op dood Desi Bouterse: 'Land zal in rep en roer zijn'
RTL

De reacties op het overlijden van Desi Bouterse stromen binnen. Norman van Gom, verbonden aan Radio Mart, een zender voor Surinaams Amsterdam en omstreken, noemt het groot nieuws: "Suriname zal in rep en roer zijn. Dit kan leiden tot verdeeldheid."

Van Gom zegt dat het nieuws van Bouterses dood waar lijkt te zijn. "We wisten dat hij ziek was, die geluiden hadden we al gehoord. Dus komt zijn overlijden niet onverwacht. Hij is bij een deel van het Surinaamse volk ontzettend geliefd, hij heeft een grote rol gespeeld voor het land, maar er zijn ook mensen die dit een bevrijding vinden, die zeggen 'eindelijk af van de naam Bouterse'."

Verlenen van gratie

Van Gom zelf zegt geen partij te kiezen in deze kwestie. "Ik kijk er neutraal naar. Ik ben geen aanhanger, maar ook geen tegenstander." Volgens Van Gom zal Radio Mart de hele dag uitzendingen over de dood van Bouterse brengen. "We draaien non stop, ook met onze medewerkers in Suriname."

Surinaamse oud-president Desi Bouterse (79) overleden
Lees ook

Surinaamse oud-president Desi Bouterse (79) overleden

Het overlijden van Bouterse zorgt voor gemengde reacties in Suriname, zegt ook Surinamedeskundige Hans Ramsoedh. "Bij zijn aanhangers overheerst natuurlijk het verdriet. Zijn partij, de NDP, hoopte op een politieke comeback van Bouterse na de parlementsverkiezingen in mei. De NDP had het verlenen van gratie aan Bouterse als hoogste prioriteit."

Aanfluiting Openbaar Ministerie

Ramsoedh denkt dat Bouterse inderdaad is overleden, en wel in Suriname. "Als dat inderdaad zo is, dan ontkom ik niet aan de indruk dat dit een aanfluiting is voor het Openbaar Ministerie. Ze hebben hem blijkbaar niet kunnen traceren in eigen land." 

"Nog maar een paar dagen geleden werden er door de politie invallen gedaan op een aantal bekende adressen van Bouterse. Toen had ik sterk het gevoel dat er sprake was van een symbolische actie. Daar zou hij zich toch niet schuilhouden."

In deze video zie je reacties op de veroordeling van Desi Bouterse voor zijn rol in de Decembermoorden:

Romeo Hoost, een neef van politicus en advocaat Eddy Hoost die bij de Decembermoorden in 1982 het leven liet, zegt het jammer te vinden dat Bouterse is overleden. Niet dat hij zo'n fan is van de man, integendeel, maar Hoost, voorzitter van het Comité Herdenking Slachtoffers Suriname, vindt dat Bouterse had moeten blijven leven om zo zijn verdiende straf uit te zitten.

Massamoordenaar

"Ja, ik vind het jammer", zegt hij tegen RTL Nieuws. "Die man had niet dood mogen gaan. Hij had moeten blijven leven, een leven in de gevangenis, om te voelen en te zien wat hij Surinamers heeft aangedaan. Hij was een massamoordenaar."

"Zijn dood is bevestigd door Buitenlandse Zaken. Ik kreeg gisteravond van een vriend te horen dat er wat aan de hand was. Een paar dagen geleden werd er bij hem een huiszoeking gedaan, maar toen was hij verdwenen. Hij was ziek, en was ondergedoken. Hij heeft daardoor geen goede medische behandeling gehad. Zijn dood is aan hemzelf te wijten."

Desi Bouterse heeft decennialang de politiek in Suriname beheerst, laat deze video over zijn leven zien:

Hij kwam aan de macht met een militaire coup en onderdrukte de oppositie tegen hem met grof geweld.

Advocaat Gerard Spong zegt een ambivalent gevoel te hebben bij Bouterses dood. "Hoe je het ook wendt of keert", Bouterse was een man was met veel bloed aan zijn handen, zegt hij. Spong was betrokken bij het onderzoek naar de Decembermoorden en verloor vrienden en vakgenoten tijdens de moorden in 1982 in Fort Zeelandia. 

Eeuwige jachtvelden

Het ambivalente gevoel dat het overlijden van Bouterse de advocaat bezorgt, zit hem 'in het gegeven dat hij helaas zijn aardse straf niet heeft kunnen ondergaan omdat hij voortvluchtig was'. "Maar het was een man die Suriname veertig jaar gegijzeld heeft en veel ellende in dat land heeft veroorzaakt. Dus ik treur daarom niet. Maar het geeft een heel slecht gevoel als zo iemand ongestraft naar de eeuwige jachtvelden verhuist."

Journalist Noraly Beyer zegt 'zeer gemengde gevoelens' te hebben over de dood van Bouterse. Zij maakte twee jaar geleden een documentaire over de Decembermoorden. "Er was al gerechtigheid door de rechtbank, nu is er ook gerechtigheid van hogerhand", zegt ze. 

"Het is een grote opluchting dat de man die zoveel kwaad heeft aangericht er niet meer is. Maar het is ook onbevredigend, omdat hij zijn straf nooit heeft uitgezeten." Beyer zegt dat 'de slachtoffers en nabestaanden zich moeten neerleggen bij de situatie'. "Het dossier kan nu dicht: we kunnen hem niet meer zoeken, hij is dood."

Het Diaspora Instituut Nederland (DIN), een organisatie die de banden tussen Suriname en Nederland stimuleert, geeft aan dat het voor Suriname belangrijk is om nu de rust te bewaren. Het land staat voor belangrijke verkiezingen en daarom is het goed de emoties zoveel mogelijk te bedaren, zegt voorzitter John Brewster.

Geen chaos

"Ik bekijk het altijd vanuit wat goed is voor Suriname. Dat is het belangrijkste om alles zo objectief mogelijk te kunnen beoordelen. Wat goed is voor Suriname, is dat er rust is en geen chaos. Daarom roep ik alle Surinamers, vooral in de diaspora, op om het hoofd koel te houden."

Volgens Brewster heeft Bouterse de Surinaamse maatschappij 'eigenlijk in tweeën gedeeld', wat ook terug te zien is in uiteenlopende reacties op zijn dood. "Er werden vijftien mensen vermoord, dat heeft een litteken achtergelaten in Suriname. Tegelijkertijd was hij een charismatische leider die goed jongeren kon mobiliseren. Je merkt dat zijn aanhang erg groot is."

Heb jij de app RTL Nieuws & Entertainment al?

Ja? Daar zijn we blij mee!
Nog niet? Download ’m hier voor Android en iOS

Lees meer over
Desi BouterseDecembermoordenSuriname