Onvoorspelbaar en gevaarlijk

IJsberg zo groot als Gelderland brengt pinguïns en zeehonden in gevaar

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANP / AFPIJsberg zo groot als Gelderland brengt pinguïns en zeehonden in gevaar
RTL Nieuws

Miljoenen zeehonden en pinguïns op een afgelegen Brits eiland worden bedreigd door 's werelds grootste ijsberg. "IJsbergen zijn van nature gevaarlijk en onvoorspelbaar", zeggen experts tegen de BBC. Dat blijkt: de ijsberg in kwestie, A23A, lag dertig jaar vast op de zeebodem, spinde toen pirouetjes en zet inmiddels koers voor Zuid-Georgia.

- Tekst gaat verder onder de advertentie -
Advertentievrij?RTL-Premium

IJsberg A23A ligt volgens de laatste gegevens van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA op nog zo'n 280 kilometer van Zuid-Georgia, een eiland dat bij Groot-Brittannië hoort in de Zuidelijke Atlantische Oceaan. 

Dat klinkt ver weg, maar als de ijsberg inderdaad aankomt bij Zuid-Georgië kan dat enorme gevolgen hebben. A23A, nu nog ongeveer net zo groot als de provincie Gelderland (3500 vierkante kilometer) is namelijk net zo groot als heel Zuid-Georgië. 

In 1986 brak de ijsberg af van Antarctica, toen ongeveer net zo groot als de provincie Noord-Holland (4000 vierkante kilometer). Dertig jaar lang lag de ijsberg op dezelfde plek vast op de oceaanbodem, tot deze in 2023 los kwam en koers zette richting het warmere noorden. 

Deze satellietfoto werd vorige week gemaakt. Onderin beeld de ijsberg, in het midden is Zuid-Georgia te zien.© NASA
Deze satellietfoto werd vorige week gemaakt. Onderin beeld de ijsberg, in het midden is Zuid-Georgia te zien.

Wetenschappers legden destijds uit dat het 'gewoon tijd werd' dat de ijsberg begon te drijven. Met klimaatverandering had het losbreken van de ijsberg in de jaren 80 overigens niet veel te maken, het was onderdeel van een natuurlijk proces. 

Door de opwarming van de aarde breken er wel steeds meer ijsbergen af van Antarctica, legde Bert Wouters, universitair hoofddocent aardobservatie aan de TU Delft, eerder aan RTL Nieuws uit

'Steden van ijs'

De ijsberg draaide maandenlang rondjes op één plek door stromingen in de oceaan, maar zet de afgelopen maanden gestaag koers richting het Britse eiland. "Ik zou dolblij zijn als de ijsberg ons volledig mist", vertelde de Brit Simon Wallace vanuit Zuid-Georgië aan de BBC

Hij vaart rondom het eiland boven Antarctica en ziet hoe afbrokkelende stukken ijs zo groot als 'torens of soms zelfs steden' in zee drijven. 

- Tekst gaat verder onder de advertentie -
Advertentievrij?RTL-Premium

Wouterse legde eerder al aan RTL Nieuws uit wat het betekent als A23A inderdaad bij Zuid-Georgië uitkomt. "Dit kan de toegang voor de broed- en voedselgebieden voor miljoenen dieren, zoals pinguïns en zeehonden op het eiland, blokkeren", zei hij. 

De ijsberg zit wel vol met mineralen. "Deze zijn een voedingsbron voor groter zeeleven, zoals vissen en zeevogels."

Onduidelijk is of de ijsberg inderdaad bij Zuid-Georgië terechtkomt. "IJsbergen zijn ongelooflijk onvoorspelbaar en niemand weet precies welke kant ze opgaan", schrijft de BBC. 

Advertentievrij?RTL-Premium