Spectaculaire beelden

IJsberg zo groot als provincie Utrecht breekt af: 'Enorme massa ijs'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANP / EPAIJsberg zo groot als provincie Utrecht breekt af: 'Enorme massa ijs'
RTL

Een gigantische ijsplaat, precies zo groot als de provincie Utrecht, is afgelopen weekend afgebroken van Antarctica. Op satellietbeelden is te zien hoe de 150 meter dikke ijslaag nu los in zee ligt. Zorgelijk? Nee, zeggen experts. Het ijs brak af na 'een natuurlijk proces' en klimaatverandering heeft nauwelijks een rol gespeeld.

Het enorme brok ijs dat afgelopen weekend is afgebroken, zat vast aan het Brunt-ijsplateau. Het gaat om een ijsberg van 1550 vierkante kilometer. Ter vergelijking: de provincie Utrecht heeft een oppervlakte van 1560 vierkante kilometer.

'Gigantisch veel ijs'

Het ijs is 150 meter dik en weegt zo'n 500 miljard ton. "Ja, dit is gigantisch veel ijs. Maar het is lang niet de grootste ijsberg die ik ooit heb gezien", zegt wetenschapper Ted Scambos van de universiteit van Colorado over het ijs tegen The Washington Post.

Al jaren was duidelijk dat dit stuk ijs af zou breken. Het ijs op de Zuidpool wordt nauwkeurig in de gaten gehouden omdat het Britse onderzoeksstation Halley hier gevestigd is.

De scheur, die de naam Chasm-1 kreeg, werd tien jaar geleden al ontdekt. In 2016 verhuisde het onderzoeksstation naar een andere locatie om geen gevaar te lopen op het moment dat de ijsplaat af zou breken. 

Bekijk hier hoe de ijsberg afbrak: 

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

In een nieuwsbericht schrijven de onderzoekers dat het volstrekt normaal is dat ijsbergen afbreken.

In 2019 brak een stuk ijs met dezelfde oppervlakte af van Antarctica. Anderhalf jaar geleden brak een nog veel grotere ijsplaat, nog groter dan Noord-Holland, af. Ook toen ging het om een natuurlijk proces, al waarschuwden deskundigen wel dat we ons zorgen moeten maken over het tempo waarin dit soort ijsplaten de laatste tijd afbreekt.

Het Brunt-ijsplateau bevindt zich op het Oostelijk deel van Antarctica, waar het ijs een stuk stabieler is dan in West-Antarctica. De zorgelijke tekenen van versneld ijsverlies door klimaatverandering komen dan ook meestal uit het Westen van het continent.

Richting Weddellzee

De afgebroken ijsberg zal naar verwacht de Weddellzee in drijven, die ook voor een groot deel uit ijs bestaat. De ijsberg krijgt later ook een naam. In het verleden zijn enorme ijsbergen wel eens op drift geraakt, waardoor landen in gevaar kwamen.

IJsplaat groter dan Noord-Holland breekt af van de Zuidpool: 'Knallen van jewelste'
Lees ook

IJsplaat groter dan Noord-Holland breekt af van de Zuidpool: 'Knallen van jewelste'

Lees meer over
ZuidpoolKlimaatKlimaatverandering