Marineschepen en drones

Reactie op Trump? Denemarken steekt 2 miljard in beveiliging Groenland

Door Chris Koenis··Aangepast:
© AFP / ANPReactie op Trump? Denemarken steekt 2 miljard in beveiliging Groenland
RTL

Denemarken trekt een kleine 2 miljard euro uit voor het versterken van zijn militaire aanwezigheid in het Noordpoolgebied. De investeringen komen vlak nadat de Amerikaanse president Trump heeft gezegd dat hij Groenland wil inlijven. Het eiland is een autonoom onderdeel van Denemarken.

De Denen trekken 14,6 miljard Deense Kroon (1,96 miljard euro) uit om de veiligheid in het Noordpoolgebied en de noordelijke Atlantische Oceaan te versterken. De nieuwe defensiedeal is gesloten in samenwerking met Groenland en de Faeröer, de eilandengroep die net als Groenland behoort tot het Deense koninkrijk.

Nieuwe schepen en drones

Voor dat geld worden onder meer drie nieuwe marineschepen aangeschaft. Ook investeert de Deense defensie in drones en satellieten voor betere surveillance in het gebied, zo maakte de Deense defensieminister Troels Lund Poulsen gisteravond bekend tijdens een persconferentie. 

De deal komt kort nadat Trump heeft gedreigd dat hij Groenland desnoods zal inlijven. Volgens de Amerikaanse president is het een 'absolute noodzaak' dat Groenland onderdeel van de VS wordt. Tijdens zijn eerste termijn zij hij ook al dat hij 's wereld grootse eiland wilde kopen. Waarop zowel Groenland als Denemarken lieten weten dat het eiland niet te koop is, en dat ook 'nooit zal zijn'.

Poulsen noemt de timing van de bekendmaking van de nieuwe defensiedeal 'ironisch'. Denemarken wilde al eerder investeren in een nieuwe marinevloot in het poolgebied, maar stelde dat telkens uit. 

In deze video leggen we uit waar Trumps grote interesse in Groenland vandaan komt:

Trump belde de Deense premier Mette Frederiksen vijf dagen voor zijn beëdiging als president op. In het gesprek zou Trump zich volgens bronnen van de Britse krant Financial Times 'agressief' hebben gedragen. Zo hield hij vol dat Amerika Groenland zal overnemen, en dreigde hij met handelstarieven tegen Denemarken. Waarop de Deense regering 'in crisismodus' zou zijn beland.

Vanmorgen reisde premier Frederiksen naar Duitsland voor een ontmoeting met bondskanselier Olaf Scholz. Later vandaag ontmoet ze ook de Franse president Emmanuel Macron en NAVO-chef Mark Rutte. Dat laatste gesprek vindt plaats op het NAVO-hoofdkwartier in Brussel.

Grondstoffen en strategische ligging 

De Amerikaanse interesse in Groenland - waar slechts 57.000 mensen wonen - komt onder meer door de aanwezigheid van waardevolle grondstoffen. Het eiland bevat onder meer ijzer, goud, uranium, en zeldzame aardmetalen die worden gebruikt voor het maken van smartphones en elektrische auto's.

"Maar het ligt ook vlakbij Rusland en heeft daarbij een strategisch voordeel voor Amerika. Er is nu ook al een Amerikaanse legerbasis", legde VS-correspondent Erik Mouthaan begin dit jaar uit. Die strategische ligging wordt nog interessanter wanneer het zee-ijs in het Noordpoolgebied verder smelt. Dan ontstaan nieuwe scheepvaartroutes, waar zowel Amerika, Rusland als China grote interesse in hebben.

Bij de persconferentie in Denemarken was gisteravond ook de Groenlandse minister van Buitenlandse Zaken Vivian Motzfeldt aanwezig. "We zijn ons er ook van bewust dat de veiligheidssituatie is veranderd, en daar moeten we rekening mee houden", zei Motzfeldt. "De aanschaf van nieuwe schepen betekent veel voor de veiligheid van individuele Groenlanders."

Lees meer over
Donald TrumpNAVODefensieMarineOverheidsfinanciënDenemarkenGroenland