Talk of the town

Sierra Leone haalt uit naar Nederland in zaak Jos Leijdekkers: 'Tot vorige week geen officiële communicatie ontvangen'

Door Floor Brands··Aangepast:
Sierra Leone haalt uit naar Nederland in zaak Jos Leijdekkers: 'Tot vorige week geen officiële communicatie ontvangen'
RTL

Sierra Leone is kritisch op Nederland in de zaak over Jos Leijdekkers, de meest gezochte crimineel van Nederland. Volgens de minister van Informatie van het land was Nederland rijkelijk laat met het delen van informatie over de Nederlandse drugsbaron.

Deze uitspraak deed minister Chernor Bah deze week tijdens een persconferentie in de hoofdstad Freetown. Onze Afrika-correspondent Sophie van Leeuwen was daarbij: "De minister zou afgelopen weekend pas de documenten vanuit Nederland hebben ontvangen."

Chernor Bah (minister van Informatie van Sierra Leone) tijdens de persconferentie
Chernor Bah (minister van Informatie van Sierra Leone) tijdens de persconferentie

Nederland wist al langer dat Jos Leijdekkers - beter bekend als Bolle Jos - zich schuilhoudt in Sierra Leone. Sinds ruim een halfjaar weet het Openbaar Ministerie dat zeker. 

Die bevestiging kwam vorige maand, na de publicatie van videobeelden uit Sierra Leone, ontdekt door het AD en Follow The Money. Daarop is Jos Leijdekkers herkenbaar in beeld tijdens een dienst in een kerk in Freetown, in aanwezigheid van de president van het land.

Bekijk de beelden hier:

Uitleveringsverzoek

In reactie daarop heeft Nederland een uitleveringsverzoek gedaan aan Sierra Leone. "Ik hoop op snelle actie van de autoriteiten in Sierra Leone in dit gevecht tegen internationaal ondermijnende criminaliteit", zei minister David van Weel van Justitie en Veiligheid op X.

Maar dat verzoek kwam veel te laat, vindt de minister van Informatie uit Sierra Leone: "Tot vorige week hebben wij geen officiële communicatie ontvangen van de Nederlandse overheid. Geen documenten, niets." Volgens de minister liep de communicatie vanuit Nederland via sociale media, verwijzend naar het X-bericht van minister Van Weel. "En dat terwijl er officiële kanalen zijn voor overleg tussen landen."

Contact gezocht via Interpol

Het ministerie van Justitie en Veiligheid in Nederland spreekt dat tegen. "Wij hebben meerdere malen via Interpol contact gezocht met Sierra Leone", zo klinkt het in een schriftelijke reactie aan RTL Nieuws. "We hebben op ambtelijk niveau contact gehad met het ministerie van Justitie van Sierra Leone en daarnaast ook via de diplomatieke route het uitleveringsverzoek overhandigd voordat we via onze sociale kanalen dit bekend hebben gemaakt."

Het ministerie benadrukt dat 'de Nederlandse autoriteiten, inclusief de minister van Justitie en Veiligheid, openstaan voor aanvullende contacten en bespreking van het uitleveringsverzoek'.

Inmiddels is er dus een uitleveringsverzoek ingediend voor de crimineel die al jaren gezocht wordt. Jos Leijdekkers is in Nederland veroordeeld tot 24 jaar cel voor cocaïnehandel en opdracht tot moord. Hij zou al lange tijd in het buitenland verblijven. Voordat hij in Sierra Leone terechtkwam, zat hij al een poos in Turkije.

Umar Sherrif

In Sierra Leone staat hij dan ook bekend als een Turkse zakenman. Sierra Leone zegt de zaak nu te onderzoeken, met hulp van documenten uit Nederland. Maar de naam Jos Leijdekkers is nieuw, zegt de minister van het West-Afrikaanse land. Hij zou alleen bekend zijn met de naam Umar Sheriff - een van de schuilnamen van Leijdekkers - waarmee hij vermoedelijk het land is binnengekomen.

Lokale krant met tekening van Jos Leijdekkers erop
Lokale krant met tekening van Jos Leijdekkers erop

Corruptie

Vorige week meldde de politie in Sierra Leone de zoektocht geopend te hebben naar de drugscrimineel. "Maar een echte klopjacht is hier nog niet begonnen", zegt Sophie van Leeuwen. "De mensen op straat moeten een beetje lachen als ik ernaar vraag. Zij geloven niet dat hij echt gepakt wordt, hoewel er 200.000 euro uitgeloofd is." Volgens van Leeuwen heeft dat alles te maken met de corruptie in het land.
 

Op de videobeelden uit de kerk was Leijdekker samen te zien met de dochter van de president. De twee zouden mogelijk een relatie hebben met elkaar. "Voor de mensen hier is het een bevestiging dat de corruptie tot hoog in de boom aanwezig is en de drugsmaffia een flinke vinger in de pap heeft."

Talk of the town

Toch houdt het de mensen in Freetown wel bezig. "Jos was al wel bekend hier op straat. Nu staat het in de kranten en weet al helemaal iedereen wie hij is", zegt Sophie van Leeuwen. "Het is the talk of the town."

Lees meer over
David van Weel Openbaar MinisterieMinisterie van Justitie en VeiligheidCocaïneDrugshandelCriminaliteitSierra Leone