Europese landen: wij moeten rol hebben bij onderhandelingen over Oekraïne

Europa moet een plekje hebben aan de onderhandelingstafel als het gaat over Oekraïne. Dat is de boodschap van een aantal belangrijke Europese landen na een roerige dag in Brussel. Nederland sluit zich daarbij aan.
Oekraïne verdient 'een rechtvaardige en blijvende vrede'. Dat staat in een verklaring die vannacht door EU-buitenlandchef Kaja Kallas online werd gezet.
De buitenlandministers van Frankrijk, Duitsland, Polen, Italië, Spanje en Groot-Brittannië waren gisteravond in Parijs. Zij kwamen daar samen met de Europese Commissie tot het statement.
Trump wil met Poetin onderhandelen
Eerder op de dag zei de Amerikaanse president Donald Trump dat hij gaat onderhandelen met de Russische president Poetin om een einde te maken aan de oorlog tussen Rusland en Oekraïne.
Trumps minister van Defensie, Pete Hegseth, kwam gisteren bij een belangrijke NAVO-top aan het woord. Hij zei dat Oekraïne een NAVO-lidmaatschap wel kan vergeten. Ook zei hij dat het onrealistisch is dat Oekraïne door Rusland bezet grondgebied terugkrijgt.
In Oekraïne werd wisselend gereageerd op die Amerikaanse uitspraken, zei RTL Nieuws-redacteur Chris Colijn vanuit Kyiv.
Wat opviel: zowel Trump als Hegseth zei niets over een Europese rol bij de Oekraïense onderhandelingen.
Europa wil Oekraïne 'versterken'
De Europese landen reageerden daar vannacht op door te zeggen dat vrede in Oekraïense nodig is voor 'een sterke trans-Atlantische samenwerking op het gebied van veiligheid'.

"Ons gemeenschappelijke doel moet zijn om Oekraïne in een sterke positie te brengen", schrijven de landen. "Oekraïne en Europa moeten deel uitmaken van alle onderhandelingen, en Oekraïne moet veiligheidsgaranties krijgen."
De Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken, Caspar Veldkamp, zei dat hij zich daar volledig bij aansluit:
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.
Over die veiligheidsgaranties zei Trump juist dat het 'niet praktisch' is om Oekraïne het NAVO-lidmaatschap te geven.
In VS niet omstreden
Amerika-correspondent Erik Mouthaan vertelde dat de uitspraken van Trump in de Verenigde Staten níet als omstreden worden gezien. "Dit is precies wat hij zei te gaan doen, dus hij voert uit wat hij beloofd had. Dit is ook een keuze die de kiezer heeft gemaakt."
Tijdens zijn verkiezingscampagne zei Trump dat de oorlog in Oekraïne 'nooit gebeurd zou zijn' als niet Joe Biden maar hij president van de VS was geweest. Ook zei hij dat hij de oorlog binnen één dag zou kunnen beëindigden.
President Trump is sinds zijn aantreden non-stop in het nieuws, voornamelijk door zijn eigen uitspraken en beslissingen. Daar zit een plan achter, vertelt correspondent Erik Mouthaan. Hoe dat zit, zie je in onderstaande video: