In Zuid-Afrika
Verdriet om moord op openlijk homoseksuele imam: 'Hij was echt een pionier'
Door RTL Nieuws··Aangepast:

In Zuid-Afrika is zaterdagavond imam Muhsin Hendricks doodgeschoten. De 57-jarige Hendricks was bekend als de eerste imam die openlijk uitkwam voor zijn homoseksualiteit. Zijn dood is een schok voor de lhbti -gemeenschap. "Hij liet zich niet uit het veld slaan."
Hendricks werd zaterdagavond in de stad Bethelsdorp klemgereden en door gemaskerde mannen doodgeschoten. Het motief voor de moord, die werd vastgelegd door een bewakingscamera, is nog onduidelijk. Op de beelden is te zien hoe de schutters gericht op Hendricks schieten, die achterin de auto zit.
De imam was de leider van een moskee in Zuid-Afrika die gold als een veilige haven voor islamitische lhbti'ers. De Nederlandse journalist Haroon Ali is zelf queer en groeide op in een islamitisch gezin. Hij maakte in 2022 voor de NTR de documentaire 'Het M-woord', over homo-acceptatie binnen de islam, en interviewde Hendricks twee keer.

"Hendricks heeft zich 30 jaar lang ingezet voor queer moslims", vertelt Ali. "Hij heeft netwerken en ontmoetingsplekken gecreëerd voor mensen die zich niet geaccepteerd voelen binnen reguliere moskeeën. Hij is daarin echt een pionier geweest."
'Niet gewenst'
Hendricks las de religieuze teksten anders dan orthodoxe moslims. Volgens de queer imam keurt de koran homoseksualiteit alleen af wanneer er sprake was van seksueel geweld, en moet een liefdevolle relatie tussen twee mensen van hetzelfde geslacht dus kunnen. De imam voltrok ook islamitische huwelijken bij queer koppels. Dat viel bij conservatieve moslims niet in goede aarde, zegt Ali. "Je dacht altijd wel: hoelang kan hij nog veilig zijn werk doen? Dat is helaas de realiteit voor veel mensen die hun nek uitsteken binnen het geloof."
De journalist noemt de moord op Hendricks 'verschrikkelijk'. "Je hoopt juist dat progressieve imams, die een ander geluid laten horen, verbinding zoeken en islamitische gemeenschappen toleranter en inclusiever willen maken, worden aangemoedigd en de ruimte krijgen."
Warme herinneringen
Ali koestert warme herinneringen aan zijn gesprekken met de vermoorde Imam. "Ik vond hem een charismatische man, die ook humor en relativeringsvermogen had", herinnert hij zich. "Hij was tegendraads, en had er vrede mee dat hij nooit zou worden geaccepteerd door conservatieve moslims. Maar dat leek hem weinig te deren, omdat hij wist voor wie hij dit werk deed. Hij liet zich niet uit het veld slaan, en had nog veel kunnen betekenen voor queer moslims over de hele wereld."
De politie in Zuid-Afrika doet onderzoek naar de moord. Van de daders ontbreekt vooralsnog ieder spoor.
Lees meer over