Unie buitenspel gezet

Topoverleg EU-leiders na belletje tussen Trump en Poetin: 'Vriend en vijand waren verrast'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© APTopoverleg EU-leiders na belletje tussen Trump en Poetin: 'Vriend en vijand waren verrast'
RTL

Verschillende EU-leiders komen vandaag bijeen om te praten over de situatie in Oekraïne en de Europese veiligheid. Dat doen zij vanmiddag in het Elysée in Parijs, bevestigen woordvoerders. Voor het overleg zijn alleen niet alle EU-leiders uitgenodigd.

Het informele overleg is een initiatief van de Franse president Emmanuel Macron. Maar niet alle 27 EU-leiders zijn uitgenodigd. Aanwezig zijn de Nederlandse premier Dick Schoof en de regeringsleiders van Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Italië, Polen, Spanje en Denemarken. En ook NAVO-baas Mark Rutte is erbij.

Aanleiding tot het overleg is het telefoongesprek tussen de Amerikaanse president Trump en de Russische president Poetin van vorige week. "Trump verraste daarmee vriend en vijand", zegt RTL Nieuws-verslaggever Roel Schreinemachers. De presidenten spraken af om zo snel mogelijk met vredesonderhandelingen te beginnen over Oekraïne.

Europa mag niet mee-onderhandelen over vrede Oekraïne: 'Gaat ook over toekomst van ons continent'
Lees ook

Europa mag niet mee-onderhandelen over vrede Oekraïne: 'Gaat ook over toekomst van ons continent'

"Daardoor voelen Europese leiders zich volledig overvallen en buitenspel gezet, terwijl het toch ook over de Europese veiligheid gaat", zegt Schreinemachers. En dus reden voor de Franse president Macron om deze mini-top uit te schrijven.

Na de Russische inval in Oekraïne trad de EU krachtig op, maar des te langer de oorlog duurt, des te meer de unie wordt gedwarsboomd door onenigheid tussen de aangesloten landen van de EU. Nu er een nieuw bestuursorgaan in het leven is geroepen, is het tóch mogelijk om dwarsliggende EU-landen te omzeilen.

Overleg Amerikaanse en Russische delegaties

Deze week voeren Amerikaanse en Russische delegaties in Saoedi-Arabië al eerste gesprekken over Oekraïne. De Amerikanen willen van Europese landen weten welke bijdrage zij kunnen leveren aan het bewaken van een bestand, mochten de onderhandelingen uitmonden in een vredesakkoord. "Ze willen die duidelijkheid al heel snel hebben", zegt Schreinemachers.

RTL Nieuws-journalist Olaf Koens sprak deze week al over de situatie:

"Dit gaat ook over de toekomst van ons continent."

Europa hoopt met concrete toezeggingen over bijvoorbeeld het leveren van vredestroepen alsnog een plek te veroveren aan de onderhandelingstafel, weet Schreinemachers. "Zo probeert Europa alsnog een rol van betekenis te pakken en te voorkomen dat Amerikanen en Russen over onze hoofden over de toekomst van Oekraïne beslissen."

Betrokkenheid

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken zei al dat Oekraïne en Europa zeker zullen worden betrokken als er echte vredesonderhandelingen beginnen. "Maar hoe groot de rol van Europa is, hangt waarschijnlijk toch mede af van wat Europese landen te bieden hebben."

Lees meer over
Donald TrumpVladimir PoetinUrsula von der LeyenMark RutteEuropese UnieOorlog in OekraïneOekraïneRusland