7 doden, 30 gewonden

Aan de onderhandelingstafel praat Poetin over vrede, ondertussen gaan de bombardementen door

·Aangepast:
© AFP PHOTO / Ukrainian State Emergency Press ServiceAan de onderhandelingstafel praat Poetin over vrede, ondertussen gaan de bombardementen door
RTL

Terwijl de aandacht de afgelopen dagen uitging naar de onderhandelingen van Trump en Poetin, gaat de oorlog in Oekraïne onverminderd door. In één dag tijd vielen er weer 7 doden en 30 gewonden. En vannacht vlogen er 14 raketten en 161 Russische drones door het Oekraïense luchtruim. Rusland hoopt snel nog even terrein te winnen, maar neemt misschien wel een verkeerde gok.

"Ik kon afgelopen nacht vanuit huis weer goed horen hoe op de drones werd geschoten", zegt buitenlandredacteur Chris Colijn vanuit Kyiv, waar hij woont. Op zijn app kreeg hij zo'n 20 meldingen binnen.

"Veel Oekraïners zeggen: Als Poetin echt vrede zou willen, dan zou hij niet continu aanvallen", zegt Colijn. "Dan zou hij in ieder geval pauzes nemen, meer bereidwilligheid tonen en andere intenties laten zien. Het zorgt voor wantrouwen en ook steeds meer tot woede bij Oekraïners, nu Trump ineens allemaal vergaande eisen stelt aan Oekraïne."

VS aan tafel met Rusland: wat gaat er gebeuren? (en nog 4 vragen)
Lees ook

VS aan tafel met Rusland: wat gaat er gebeuren? (en nog 4 vragen)

"Het voelt alsof aan de onderhandelingstafel alles wordt weggegeven. Ondertussen blijven de raketten en drones komen en houdt die oorlog maar niet op."

Clusterbom

Een van de steden die afgelopen nacht flink werd geraakt is Cherson. Een 'guided aerial bomb', een hele grote clusterbom die met precisie op een doel afgaat en in ruim 100 landen verboden is, raakte een flatgebouw en verwoestte vijftien appartementen. Daarbij kwam minstens één man om het leven en raakten zes mensen gewond, onder wie een 14-jarige tweeling, een jongen en een meisje. Zij liggen nu in het ziekenhuis.

De clusterbom heeft grote schade aangericht in Cherson© AFP PHOTO / Ukrainian State Emergency Press Service
De clusterbom heeft grote schade aangericht in Cherson

In de regio Odesa werd een energiecentrale geraakt, waardoor zo'n 49.000 mensen zonder stroom kwamen te zitten. "Deze acties bewijzen opnieuw dat Rusland opzettelijk probeert om gewone Oekraïners leed te berokkenen, door ze midden in de winter in de kou te dompelen. Dit is regelrecht terrorisme", zei Herman Halushchenko, minister van Energie in Oekraïne.

"En dan zegt Poetin tegen Trump dat hij geen energievoorzieningen aanvalt. Het zou grappig zijn als de situatie niet zo ernstig was", zegt Cinta Depondt, programmamanager Oost-Europa & Oekraïne bij de ngo PAX. Ook zij ziet hoe de aanhoudende Russische aanvallen cynische reacties oproept. "Ik geloof niet dat iemand in Oekraïne de illusie heeft dat dit vredesbesprekingen zijn." Depondt werkt al meer dan tien jaar in het land aan projecten om mensen te leren omgaan met spanningen, conflict en desinformatie.

"Je ziet dat mensen echt wel oorlogsmoe zijn en tegelijkertijd ook strijdbaar. Zeker nu Trump om de hoek komt kijken. Mensen zeggen: je gaat echt niet voor ons beslissen. We zijn geen pionnetjes, maar zelfstandige mensen die zelf nadenken over wat we willen." Colijn voegt daar aan toe: "Ik hoorde meerdere mensen zeggen: we zijn een soort tweederangs land. Een paar grootmachten besluiten hoe we moeten leven. Wij mogen niets zeggen."

Terreinwinst

Ondertussen gaat de strijd door, worden civiele doelen zoals woonhuizen en elektriciteitscentrales geraakt en ook aan het front wordt nog altijd gevochten. "Je ziet dat Rusland heel intensief aanviel tot aan het aantreden van Trump", zegt Mart de Kruif, Voormalig commandant Landstrijdkrachten "Daarna was het even iets rustiger, maar toen de onderhandelingen begonnen, nam de intensiteit weer toe, in een poging om terrein te winnen. Maar als je even uitzoomt, dan heeft Poetin, ondanks al die inspanningen en enorme verliezen, nauwelijks terreinwinst."

Oekraïense soldaten aan de frontlinie in de Donbas© Maria Senovilla / EPA
Oekraïense soldaten aan de frontlinie in de Donbas

Volgens De Kruif, die zich onder meer baseert op een recent rapport van het International Institute for Strategic Studies, staat Rusland er niet goed voor op het slagveld. Het land kan de verliezen aan het front niet goed aanvullen, heeft een tekort aan munitie en moet zelfs oude tanks uit de jaren 50 inzetten om de verloren tanks te vervangen. "Eigenlijk is de conclusie: Rusland kan nog een jaar vechten en dan is het voor hen ook ernstig te betwijfelen of ze de oorlog nog wel kunnen volhouden. Eigenlijk heeft Rusland dus niet zoveel te eisen."

Blijven bombarderen en aanvallen, is dus ook onderdeel van de onderhandelingstactiek van Poetin, om maar geen zwakte te laten zien. Het is een vorm van machtsvertoon. "Er is echt een groot verschil tussen hoe Rusland zich presenteert en de werkelijke situatie. Rusland hoopt hiermee Trump onder druk te zetten voor een wapenstilstand en tegelijkertijd op het laatste moment nog wat extra grond te winnen."

Maar als er geen wapenstilstand komt op korte termijn, wat onder de huidige eisen ook onwaarschijnlijk lijkt, dan heeft Poetin misschien een verkeerde gok gewonnen. Dan heeft hij mogelijk mankracht en munitie verspild. "Bovendien", zegt De Kruif, "de houding van Trump, dat hij met de agressor aan tafel gaat, leidt er ook toe dat Zelensky en Europa steeds dichter naar elkaar komen."

Maar Depondt ziet dit nog niet helemaal doorsijpelen naar het sentiment dat leeft onder de Oekraieners. "Ze vragen zich af: wanneer worden die West-Europeanen nu eens echt boos? In plaats van dat ze voorzichtig, beleefd, trappelend en schuifelend zich tegen Rusland keren?"

Eerder sprak RTL Nieuws met Oekraieners over de onderhandelingen van Trump en Poetin. Bekijk hier de video:

Oekraïners hebben weinig vertrouwen in Trump: 'Hij wil zoveel mogelijk afpakken'