Angst voor straffen

Grote zorgen in Oekraïne na botsing met Trump: 'Een publieke vernedering'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPGrote zorgen in Oekraïne na botsing met Trump: 'Een publieke vernedering'
RTL

"Laat dit indalen. De president van een gehavend Oekraïne, een bondgenoot van de VS, is de eerste wereldleider die uit het Witte Huis is gezet. Niet een dictator, niet een in ongenade gevallen politicus, nee, de president van Oekraïne, een land dat lijdt onder de ergste invasie in de 21ste eeuw."

Hierboven lees je een deel van een opiniestuk uit de Kyiv Independent, een Oekraïense krant. Het ongeloof over wat er gisteren is gebeurd, is heel groot. Het is niet de enige reactie uit Oekraïne vandaag met deze strekking.

'Onzekere tijden op komst'

Verslaggever Chris Colijn in Kyiv zegt dat iedereen het er vandaag over heeft in de hoofdstad van Oekraïne. "Op straat zie ik dat mensen de beelden nog eens terugkijken terwijl ze met de kinderwagen door het park lopen, in een café hoor ik de naam Trump meerdere keren in het geroezemoes om me heen."

Zelensky en Trump clashen hard, maar hoe verder? 'Loskomen van de VS, nu'
Lees ook

Zelensky en Trump clashen hard, maar hoe verder? 'Loskomen van de VS, nu'

Colijn zegt dat zijn vrienden en bekenden zich grote zorgen maken, want Oekraïne gaat nu heel onzekere tijden tegemoet. "Het Amerika van Trump is geen bondgenoot meer, en dus kan Oekraïne alleen nog op Europa rekenen."

'Publieke vernedering'

De steunbetuigingen van Europese leiders worden gewaardeerd, zegt Colijn, maar tegelijk leeft de hoop dat die nu worden omgezet in meer wapenleveringen en veiligheidsgaranties.

"Ze gebruikten de numerieke superioriteit en hun moedertaal om Zelensky publiekelijk te vernederen en in het nauw te drijven", zegt hoofdredacteur Vitaly Sytsj van de grote nieuwssite New Voice. "Het was twee tegen één en ze spraken twee keer zo snel Engels als hij."

'Amerika onwaardig'

In Oekraïne leeft ook het gevoel dat Zelensky erin werd geluisd. Sytsj: "Het allerbelangrijkste is dat ze dat in het openbaar en met opzet deden. Als ze elkaar hadden willen begrijpen, hadden ze zulke gesprekken privé moeten voeren. Als ze tot een overeenkomst hadden willen komen, hadden ze moeten proberen de toon in balans te brengen."

Hieronder zie je de botsing tussen de mannen van begin tot eind:

Het gesprek begon rustig, maar escaleerde.

Wat zich gisteren afspeelde, kan hij nog steeds niet bevatten: "Wij weten dat we problemen hebben. Maar bondgenoten gedragen zich niet zo. Vooral niet in het openbaar. Dit was een kleinzielige, walgelijke poging om de president van een land in oorlog neer te slaan, waarbij elke mogelijke zwakte werd uitgebuit. Dit is Amerika gewoon onwaardig."

Rol van Europa

Veteraan-marinier Pavlo Jakimtsjoek schrijft een kort stukje in de grote krant Oekraïnska Pravda: "Mensen, het is onzin om te denken dat morgen heel Europa wakker wordt en ons te hulp schiet! We kunnen alleen op onszelf vertrouwen, en op de Oekraïense strijdkrachten."

In de Oekraïense Gazeta wordt wel gesproken over grote Europese steun voor Zelensky. Polen, Spanje, Frankrijk en ook enkele Amerikaanse bronnen komen voorbij in de krant. Zoals John Bolton, voormalig veiligheidsadviseur van de VS. "Dit is een catastrofale fout voor de veiligheid van de VS", schreef hij op X.

IJdele hoop

Verslaggever Colijn spreekt over een van de zwartste scenario's die Oekraïners zich hadden kunnen voorstellen: "Toen Trump de verkiezingen won, hoorde ik veel Oekraïners nog optimistisch praten over de nieuwe president: hij komt vast al snel tot de conclusie dat wij aan de goede kant staan, en dat er met Poetin niet valt te onderhandelen."

Heb jij de app RTL Nieuws & Entertainment al?

Ja? Daar zijn we blij mee!
Nog niet? Download ’m hier voor Android en iOS

Er was zelfs hoop dat Trump meer hulp zou bieden dan Biden. Maar daarvan komt vooralsnog niets terecht.

Angst voor straffen

Het is nu de vraag of Amerika meteen maatregelen gaat nemen om Oekraïne te straffen, stelt Colijn. "De afgelopen weken klonken al dreigementen om het Starlink-internetsysteem uit te schakelen in Oekraïne, een essentieel communicatiemiddel voor veel soldaten en hulpverleners rondom het front omdat ze daarmee overal veilig op internet kunnen. Zo’n stap lijkt nu een kwestie van tijd, en dan wordt deze ruzie al heel snel voelbaar op het slagveld."

Zelensky zelf heeft aan populariteit niet ingeboet door het incident. "Ik zie in Oekraïne een ongekende steun voor Zelensky, zelfs van mensen die normaal best kritisch zijn op de president. Hij had het niet beter kunnen doen. Hij heeft ons land niet verkocht, hoor ik van Oekraïners. De meeste mensen vinden dat hij zich waardig heeft gedragen."

Bekijk hieronder wat Amerikacorrespondent Erik Mouthaan na afloop zei over het veelbewogen moment in het Witte Huis:

De ontmoeting tussen de Amerikaanse president Trump en de Oekraïense president Zelensky mondt uit in een publieke ruzie in het Witte Huis. "Dit is nooit vertoond in de Oval Office."
Lees meer over
Donald TrumpVolodymyr Zelensky J.D. VanceVerenigde Staten