Extra bijzonder

Koerden in Syrië vieren traditioneel feest Noroez uitbundig na jaren van onderdrukking

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© Hasan MallaKoerden in Syrië vieren traditioneel feest Noroez uitbundig na jaren van onderdrukking
RTL

Koerden in Syrië vieren dit jaar het traditionele feest Noroez, maar deze keer is het anders dan voorgaande jaren. Het feest wordt voor het eerst uitbundig gevierd, nadat het jarenlang verboden was door het gevallen regime van Assad. "Het is een nieuw begin."

Met gloeiende fakkels in hun handen beklommen veel Koerdische Syriërs afgelopen nacht de Basuta-berg in Afrin, ten noorden van Aleppo, om grote vuren op de top van de berg aan te steken. Dit is de eerste keer in lange tijd dat de Koerden in Syrië de rituelen van het feest vrij kunnen uitvoeren. "Het is een feest met een ander gevoel deze keer", zegt Rajjo (35) uit de noordoostelijke stad Kamishli. "In de tijd van het regime mochten we onze vlaggen niet tonen en geen vuur aansteken."

Verboden feest

Het Assad-regime verbood het vieren van Noroez tot de jaren negentig. Koerden vierden het feest in het geheim. Wie werd betrapt, werd opgepakt en achter de tralies gezet. In de jaren negentig werd het feest mondjesmaat toegestaan, maar zonder symbolen die de Koerdische identiteit benadrukten.

De twee miljoen Koerden vormen de grootste etnische minderheid in Syrië - in totaal vormen ze 10% van de bevolking. Onder het Assad-regime werd deze bevolkingsgroep zwaar onderdrukt.

Koerden in Syrië dansen tijdens het Noroez feest.© Hasan Malla
Koerden in Syrië dansen tijdens het Noroez feest.

Volgens Human Rights Watch mochten Koerden in Syrië hun taal niet gebruiken op scholen en was het verboden om Koerdische taalscholen op te richten. Ook mochten er geen boeken, kranten of tijdschriften in het Koerdisch worden gepubliceerd. Daarnaast waren er meer dan 120.000 Koerdische Syriërs die geen officiële documenten of staatsburgerschap hadden.

Nieuwe dag

De 35-jarige Rajjo droeg tijdens de viering zijn traditionele Koerdische kleding en deed mee aan de vuurshow. Voor hem is dit feest na de val van het regime extra bijzonder. "We kunnen nu ons feest vieren zonder angst", zegt hij. "Niemand zal me arresteren omdat ik mijn tradities beoefen."

Met gloeiende fakkels in hun handen beklommen veel Koerdische Syriërs bergen om Noroez te vieren.© Hasan Malla
Met gloeiende fakkels in hun handen beklommen veel Koerdische Syriërs bergen om Noroez te vieren.

Het Noroez-feest -'de nieuwe dag' vertaald naar het Nederlands- heeft voor Koerden een diepere betekenis. Het staat symbool voor de Koerdische identiteit, maar ook voor de overwinning van het Koerdische volk op tirannie en onderdrukking. 

Volgens Koerdische overleveringen gebeurde dit ongeveer 2.700 jaar geleden, toen de onderdrukkende koning Zohak, die Koerden liet vermoorden, werd omgebracht door de Koerdische held Kawa. "De geschiedenis herhaalt zich", zegt Rajjo. "We hebben opnieuw een dictator verslagen die ons onderdrukte. Dit is een nieuwe dag en een nieuw begin."

Einde onderdrukking

Rajjo hoopt dat de val van het regime voorgoed een einde maakt aan de onderdrukking van de Koerden. "Ik hoop op een Syrië waarin plaats is voor iedereen", zegt hij. "Een land waar we als Koerden trots kunnen zijn op onze identiteit, onze taal mogen spreken en die aan onze kinderen kunnen doorgeven."

Gelijk na de val van Assad maakten veel Koerden in Syrië zich zorgen over de toekomst. In deze video legt correspondent van RTL Nieuws in het Midden-Oosten Pepijn Nagtzaam de zorgen van hen uit: 

Na val van het Assad-regime maakten veel Koerden in Syrië zich zorgen over de toekomst.
Lees meer over
FeestdagenVrijheid van meningsuitingSyrië