'Als je dit leest, betekent dit dat ik gedood ben', journalist in Gaza deelt laatste boodschap

Israël heeft vandaag twee journalisten gedood in de Gazastrook. Mohammad Mansour en Hussam Shabat werden kort na elkaar getroffen door bommen. Het lijkt te gaan om gerichte aanvallen. Op de social media van Shabat verscheen na zijn dood een nagelaten bericht, waarin hij oproept om niet weg te kijken van de gebeurtenissen in Gaza.
Mohammad Mansour werd in zijn eigen huis in Khan Younis getroffen door een Israëlische luchtaanval. Daarbij kwam ook zijn vrouw om het leven.
Hussam Shabat had net verslag gedaan van de moord op zijn collega, toen de auto waarin hij reed werd getroffen door een raket. Ook hij overleefde die aanval niet.
Gerichte aanvallen
"Alles wijst erop dat het in beide gevallen gaat om gerichte aanvallen", zegt Midden-Oostencorrespondent Pepijn Nagtzaam. "Dat past in een patroon dat we de afgelopen anderhalf jaar vaker hebben gezien. Journalisten worden niet alleen gedood op de plek waar ze verslag doen, maar worden ook zelf tot doelwit gemaakt."
De 23-jarige Shabat werkte voor Al Jazeera. Die nieuwszender wordt er door Israël van beschuldigd Hamas-propaganda te verspreiden. "Al Jazeera is in Israël verboden. Ze zien journalisten in Gaza als legitiem doelwit, en beschuldigen ze van banden met Hamas", zegt Nagtzaam.
Dat de journalisten als doelwit worden gezien is niet terecht, maakt hij duidelijk. "journalisten moeten onder internationaal recht beschermd worden, niet aangevallen, wat je ook van hun verslaggeving vindt."
Na zijn dood verscheen een nagelaten bericht van Shabat op X, dat door mensen uit zijn omgeving online is gezet. "Als je dit leest, betekent dit dat ik gedood ben", schrijft hij.
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.
"De afgelopen 18 maanden heb ik elk moment van mijn leven gewijd aan mijn volk. Ik documenteerde de verschrikkingen in het noorden van Gaza van minuut tot minuut, vastbesloten om de wereld de waarheid te laten zien die ze probeerden te verbergen. Ik sliep op stoepen, in scholen, in tenten - overal waar ik maar kon. Elke dag was een strijd om te overleven."
'Blijf onze verhalen vertellen'
In het bericht roept Shabat op om Gaza niet uit het oog te verliezen. "Ik vraag jullie nu: stop niet met praten over Gaza. Laat de wereld niet wegkijken. Blijf vechten, blijf onze verhalen vertellen - tot Palestina vrij is."
Het is niet ongewoon dat journalisten zulke boodschappen achterlaten, vertelt Nagtzaam. "De journalisten in Gaza die er nog zijn, weten dat ze een gigantisch risico lopen, en dat er een heel reële kans is dat ze het niet overleven."
In deze video die eerder werd gemaakt is Hossam Shabat te zien met een meisje, die haar verbazing uitsprak over het feit dat hij nog leefde:
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.
Het Comité ter Bescherming van Journalisten (CPJ) veroordeelt de moord op de twee journalisten van vandaag scherp. "De internationale gemeenschap moet snel handelen om ervoor te zorgen dat journalisten veilig zijn en Israël ter verantwoording roepen voor de dood van Hossam Shabat en Mohammed Mansour", schrijft de organisatie in een statement.
Volgens het CPJ zijn er sinds het uitbreken van de oorlog in oktober 2023 meer dan 170 journalisten gedood in Gaza.
Ondanks het feit dat ze zich met hun werk tot doelwit maken, blijven er journalisten actief in het gebied. "De omstandigheden waaronder zij werken is onvoorstelbaar. Nergens in Gaza is het veilig", zegt Nagtzaam, die benadrukt hoe belangrijk hun werk is. "Internationale media zijn volledig afhankelijk van de journalisten die nog in Gaza zitten om een beeld te krijgen van wat daar gebeurt, want wij mogen er zelf niet in."