Oorlogsbegroting Israël goedgekeurd, Netanyahu kan nog even premier blijven: 'Hij is verslaafd aan macht'

De Israëlische premier Netanyahu heeft zijn begroting voor dit jaar door het Israëlische parlement geloodst, mede dankzij steun van ultrarechtse partijen. Door de goedkeuring voorkomt hij vervroegde verkiezingen, maar het toont aan hoe afhankelijk de premier is van andere partijen. "Netanyahu weet dat hij in een heel moeilijke positie zit."
Netanyahu had tot het einde van de maand om goedkeuring voor zijn begrotingsplannen te krijgen van de Knesset, de Israëlische Tweede Kamer.
"Dit is heel goed nieuws voor Netanyahu", zegt Midden-Oostencorrespondent Pepijn Nagtzaam. "Het betekent dat hij voorlopig veilig zit als premier. Als de begroting er niet doorheen was gekomen, dan waren er automatisch nieuwe verkiezingen gekomen."
Veel meer geld voor leger
Van de 120 leden van de Knesset stemden er 66 in met de nieuwe begroting. De uitgaven voor defensie en het leger stijgen enorm. Daartegenover staan bezuinigingen en belastingverhogingen. De Israëlische oppositie is kritisch op die plannen, en het heeft lange tijd geduurd voordat Netanyahu een meerderheid voor de begroting had gevonden.
Die meerderheid heeft hij mede te danken aan de ultrarechtse partij Otsma Jehudit van minister van Nationale Veiligheid Ben Gvir. Die stapte eerder uit de regeringscoalitie uit onvrede met het staakt-het-vuren in Gaza. Sinds Israël de oorlog heeft hervat, staat de partij weer aan de zijde van Netanyahu.
Netanyahu is voor het behoud van zijn regering afhankelijk van de steun van ultrarechtse partijen, en dat is te merken in zijn besluitvorming. Zo is het verbreken van het staakt-het-vuren daar niet los van te zien, zegt Peter Malcontent, expert op het gebied van het conflict tussen Israël en Hamas.
'Oorlog om regering te redden'
"De oorlog is voortgezet om de regering te redden, dat kun je niet meer op een andere manier zien", zegt Malcontent. "Netanyahu is een mannetje dat de balletjes in de lucht probeert te houden, zodat zijn regering door kan. Hij is verslaafd aan de macht."
De steun van de ultrarechtse partijen in zijn regering, die koste wat het kost de oorlog in Gaza door willen zetten, en ook voor een nog harder optreden op de Westelijke Jordaanoever zijn, is voor Netanyahu van levensbelang. Als zijn regering valt, zou het weleens afgelopen kunnen zijn met de politieke carrière van de premier.
"Netanyahu weet dat hij in een heel moeilijke positie zit. Hij weet dat veel Israëliërs niet blij met hem zijn", zegt Nagtzaam. "Dat waren ze voor de oorlog ook al niet. Er lopen verschillende corruptiezaken tegen hem, en er zijn veel Israëliërs die hem niet vertrouwen. Ook vinden veel mensen dat hij zich onvoldoende heeft ingezet voor het vrijkomen van de gijzelaars in Gaza."
Demonstraties
Die onvrede werd ook vandaag duidelijk. Buiten de Knesset demonstreerden honderden Israeliërs tegen de regering. Veiligheidstroepen grepen in om de demonstraties neer te slaan.

Binnen in het parlementsgebouw protesteerden familieleden van de gijzelaars in Gaza tegen de regering van Netanyahu.
Om de macht te behouden lijkt Netanyahu tot alles in staat. "Niet alleen in Gaza, maar ook in Libanon, Syrië en op de Westelijke Jordaanoever is de regering bezig om de situatie weer te laten escaleren", zegt Malcontent. "Op de korte termijn gaat het om lijfsbehoud, maar het roept de vraag op wat Israël hoopt te bereiken op de lange termijn. Mij is dat niet duidelijk"