'Bevolking betaalt de prijs'

Israël schaalt oorlog in Gaza op: 'Doel lijkt dit gebied permanent in te nemen'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© APAImages/ShutterstockIsraël schaalt oorlog in Gaza op: 'Doel lijkt dit gebied permanent in te nemen'
RTL Nieuws

Israël gaat de militaire operatie in Gaza flink opschalen, heeft minister van Defensie Israel Katz gezegd. Israël wil grote delen van Gaza innemen om ze toe te voegen aan de 'veiligheidszones' die het land wil creëren. "De bevolking betaalt de prijs", zegt correspondent Pepijn Nagtzaam.

- Tekst gaat verder onder de advertentie -
Advertentievrij?RTL-Premium

"Volgens Katz is dit de enige manier om Hamas te dwingen definitief de wapens neer te leggen, en de gijzelaars terug te geven", zegt Midden-Oostencorrespondent Pepijn Nagtzaam.

Hij plaatst daar meteen een kritische noot bij: "Dit is de tweede keer dat Israël dit gebied militair onder controle brengt. De eerste keer gaf Hamas de gijzelaars niet terug, en de wapens werden ook niet neergelegd. De enige troef die Hamas nog in handen heeft, zijn de gijzelaars. Dus het valt niet te verwachten dat ze nu opeens wel de eisen van Israël inwilligen."

Bevel tot evacuatie

Israël hervatte de oorlog in Gaza half maart, na een periode van een staakt-het-vuren, met zowel bombardementen als een grondoffensief. Het land zegt ongeveer een kwart van het grondgebied van Gaza in te willen nemen, om een veilige buffer te creëren tussen Gaza en Israël. Sinds het hervatten van het geweld zijn er in Gaza al meer dan duizend doden gevallen, werd gisteren bekendgemaakt.

Eerder deze week gaven Katz en premier Netanyahu de Palestijnse bevolking al een bevel tot evacuatie uit delen van Gaza, waaronder ook de stad Rafah in het zuiden.

Nagtzaam wijst erop dat niet alleen Katz nu, maar ook Netanyahu eerder onomwonden stelde dat Israël delen van Gaza in wil nemen. De Israëlische premier eiste eerder deze week opnieuw dat Hamas de gewapende strijd tegen Israël staakt. De leiders van Hamas kunnen volgens hem vertrekken.

Het plan-Trump: evacuatie heel Gaza

"We zullen veiligheid creëren in de Gazastrook om de uitvoering van het plan-Trump mogelijk te maken", zei Netanyahu een paar dagen geleden. Dat plan voorziet erin dat de bevolking van Gaza 'vrijwillig' emigreert, zodat Israël de Gazastrook volledig kan overnemen, en mogelijk zelfs kan omtoveren tot een luxe vakantiebestemming. "Dat is het plan", voegde Netanyahu eraan toe, "en daar doen we niet geheimzinnig over."

Nagtzaam: "Ze noemen het vrijwillig, maar het is natuurlijk een gedwongen vertrek met de boodschap dat het leger van een ander land je gebied in komt nemen."

Als Israël inderdaad de militaire aanwezigheid in het gebied vergroot, is het opnieuw de burgerbevolking die de prijs betaalt, stelt Nagtzaam. "Zij worden in een steeds kleiner gebied bijeengedreven. Terwijl er na ruim een jaar oorlog nauwelijks nog gebouwen over zijn om die mensen onder te brengen. Plus: voedsel en water zijn bijzonder schaars, medicijnen en hulpmiddelen zijn ook zo goed als op."

De oorlog in Gaza zorgt voor een recordaantal amputaties van ledematen bij kinderen. In deze video zie je het verhaal van de 5-jarige Sila:

- Tekst gaat verder onder de advertentie -
Advertentievrij?RTL-Premium
Haar been verbrandde tot op het bot na een Israëlische luchtaanval. Na lang wachten krijgt ze nu een prothese.

Internationaal zwelt de kritiek op Israël aan. Zo eisen de VN, het Rode Kruis en Amnesty International een onderzoek naar een Israëlische aanval op een konvooi van ambulances en brandweerwagens. Daarbij kwamen vijftien Palestijnse hulpverleners om het leven. Volgens de VN werden de slachtoffers één voor één gedood, voor ze in een massagraf werden begraven. Van ten minste één van hen zouden de handen vastgebonden zijn geweest.

"Ze werden gedood in hun uniform, toen ze in duidelijk gemarkeerde voertuigen reden en onderweg waren om levens te redden", schreef Jonathan Whittall, hoofd van VN-hulporganisatie OCHA. "Dit had nooit mogen gebeuren."

Frustratie bij families van gijzelaars

In Israël worden intussen de families van de overgebleven gijzelaars steeds wanhopiger, stelt correspondent Nagtzaam. Nu Israël de oorlog in volle kracht hervat heeft, lijkt de vrijlating van de gijzelaars die nog in Gaza worden vastgehouden verder weg dan ooit. "Hoe die nu nog levend moeten vrijkomen, is moeilijk te overzien", zegt hij. 

Nagtzaam sprak het afgelopen jaar met meerdere families en ziet hun frustratie toenemen: "Wat extra wrang is, is dat hun vrijlating op meerdere momenten dichtbij leek. Er zijn twee periodes geweest waarin ze werden vrijgelaten, dan is het moeilijk als jouw naaste er niet bij zit. Er lag een routekaart om ook de resterende gijzelaars vrij te laten, maar dat is natuurlijk van tafel nu de oorlog hervat is. Daarmee laat Israël zien dat de gijzelaars niet meer de prioriteit zijn. Dat is voor de families ontzettend moeilijk te verkroppen."

Eind februari bezochten we de familie van een Thaise gijzelaar, dat zie je hier:

Onder de 59 gijzelaars die nog worden vastgehouden door Hamas bevindt zich ook nog een Thaise arbeider. Correspondent Thom Schelstraete zocht zijn familie op in Thailand.
Advertentievrij?RTL-Premium