16 procent grondgebied

Israëlische militairen getuigen over bufferzone Gaza: 'Alles is vernietigd, het is Hiroshima'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© AFP / Menahem KahanaIsraëlische militairen getuigen over bufferzone Gaza: 'Alles is vernietigd, het is Hiroshima'
RTL

Israël heeft in de afgelopen 18 maanden oorlog in Gaza gewerkt aan het vergroten van de 'bufferzone' aan de grens tussen Israël en Gaza. Daarmee zijn de grenzen van de Gazastrook effectief verlegd. In de zone is alles vernietigd, blijkt uit getuigenissen van soldaten die hebben meegewerkt aan de creatie van de bufferzone. "Hiroshima, het lijkt op Hiroshima", zegt een onderofficier.

De getuigenissen zijn verzameld door de Israëlische organisatie Breaking the Silence, een collectief van (oud-)militairen die actieve of voormalige soldaten aan het woord laten over hun ervaringen in het Israëlische leger, terwijl ze dienden op de bezette Westelijke Jordaanoever, in Oost-Jeruzalem of in Gaza.

Het doel van de organisatie is laten zien hoe het er werkelijk aan toe gaat in de gebieden waar het Israëlische leger actief is, door de ogen van de soldaten zelf. Die doen hun getuigenissen anoniem. De militairen zijn veelal reservisten, die eind 2023 of begin 2024 in Gaza dienden.

'Je blaast het huis op'

"Wat je doet is vanaf het grenshek een kilometer van de strook 'afbijten'. Eigenlijk een steriele zone maken", zegt een sergeant eerste klas, een reservist van de 5e Brigade. "Waar ooit landbouwvelden en bosjes waren, is nu niets. Het is steriel. Daarna is er alleen nog zand, duinen, vernietiging."

Een sergeant die in november 2023 in het noorden van Gaza was, zegt tegen Breaking the Silence het volgende: "We halen huizen neer. Alles daar is al een ruïne, maar als het skelet van een gebouw nog staat, halen we dat neer, zodat er alleen een hoop puin over is. Het is net normaal werk: je staat 's ochtends op, en gaat naar de locaties. (..) Je verbindt alles met elkaar, gaat naar een veilige plek, en je blaast het huis op."

Israël schaalt oorlog in Gaza op: 'Doel lijkt dit gebied permanent in te nemen'
Lees ook

Israël schaalt oorlog in Gaza op: 'Doel lijkt dit gebied permanent in te nemen'

"Ons werd niet te veel verteld, en we vroegen niet te veel", vervolgt de sergeant, die uitlegt dat het idee was om buurten op te blazen met uitzicht op Israël, zodat er geen plek over zou blijven waar Hamas gebruik van kon maken. "Het begon met huizen die uitkijken over de grens. Uiteindelijk bestond de buurt niet meer."

16 procent grondgebied

Voor de oorlog bestond er tussen Israël en Gaza een bufferzone van ongeveer 300 meter. Dat gebied is groter gemaakt, en de bufferzone is nu afhankelijk van de locatie 800 tot 1500 meter. Het betekent volgens Breaking the Silence dat 16 procent van het grondgebied van Gaza opgaat in de nieuwe bufferzone. Het gaat om een gebied dat goed was voor een derde van het landbouwgebied van Gaza.

Daarmee is het nog niet klaar, zo lijkt het. De Israëlische minister van Defensie Katz zei in maart dat hij het Israëlische leger opdracht had gegeven om grotere delen van de Gazastrook in te nemen, met als doel ze te annexeren en bij de 'veiligheidszones' van Israël te voegen.

Hier zie je waar de extra brede bufferzone ligt:

Wat de militairen beschrijven, is geen nieuwe informatie, zegt correspondent Midden-Oosten Pepijn Nagtzaam. "Het past in wat we al langer zien gebeuren, namelijk dat langs de hele grens complete buurten en gebouwen worden platgewalst. De getuigenissen van de militairen laten zien hoe er binnen het leger over wordt gepraat en gedacht."

De VN-mensenrechtencommissaris, Volker Türk, noemde de grootscheepse vernietiging met als doel een bufferzone in te stellen vorig jaar al een 'mogelijke oorlogsmisdaad'.

Geen regels

In het grensgebied is alles vernietigd. De landbouwgrond is omgeploegd, huizen zijn opgeblazen of gesloopt. Palestijnen mogen het gebied niet betreden - en worden anders neergeschoten. Het gebied zorgt dat Israël een duidelijk schootsveld heeft en verregaande controle kan uitoefenen over de strook.

"Iedereen die een bepaalde lijn overschrijdt, die door ons is gedefinieerd, wordt gezien als dreiging en ter dood veroordeeld", zegt een kapitein die in 2023 in het zuiden van Gaza was gestationeerd. Er zijn volgens hem geen duidelijke regels over wat wel en niet mag, de commandanten in het gebied maken zelf keuzes.

In deze video vertellen we het verhaal van Nadav, die in Gaza vocht maar daar spijt van kreeg. Hij werkt nu bij Breaking the Silence:

Kritiek op het leger is in Israël zo goed als taboe. Nadav Weiman diende jaren als commando, nu werkt hij bij Breaking the Silence.

"Volwassenen mannen - doden. Schieten om te doden", zegt een sergeant van de gepantserde divisie. "Voor vrouwen en kinderen - schieten om ze te verjagen. En als ze te dicht bij het hek komen, stop je ze. Maar we vroegen ons als reservisten wel vaak af: weten de Palestijnen dat ze hier niet kunnen komen? Daar was niet echt een antwoord op." Een duidelijke markering van het gebied was er niet.

Een onderofficier van een reserve-pantserkorps zegt dat de richtlijnen voor zijn eenheid simpel waren: "Er is geen burgerbevolking. Het zijn terroristen, allemaal. Geen onschuldige burgers. Wat heeft een onschuldige burger te zoeken binnen vijfhonderd meter van mijn tank?"

Hiroshima

"Als we verdachten zien, dan schieten we op hen. We staan hier op wacht en we willen dat zij begrijpen dat ze er niet uit mogen. Wat het IDF betreft is er een bufferzone vanaf 1,5 kilometer van het grenshek, wat met de grond gelijk wordt gemaakt en waar burgers niet mogen komen", zegt de onderofficier. "Alles wordt neergehaald. Alles. Ieder gebouw, ieder bouwwerk. Het is klaar. Een gebouw dat uitkijkt op het hek wordt vernietigd. Simpelweg omdat het uitkijkt op het hek, en ze op het hek kunnen schieten. Daar zijn we klaar mee. Dat is het bevel: we zijn klaar met deze onzin, geen spelletjes meer."

Boomgaarden, koeienstallen, kippenrennen, het wordt allemaal weggevaagd, aldus de onderofficier. Gevraagd naar hoe het gebied er naderhand uitziet, zegt de onderofficier: "Hiroshima. Dat zeg ik: Hiroshima."

Lees meer over
Pepijn NagtzaamOorlog tussen Hamas en IsraëlPalestijnse gebiedenIsraël

Laatste video's van RTL Nieuws

Groene banaan nieuw in het schap tegen verspilling
Onrijp

Groene banaan nieuw in het schap tegen verspilling