Vorig jaar 1518 doodstraffen geregistreerd, werkelijke aantal stuk hoger

Vorig jaar werden wereldwijd zeker 1518 mensen geëxecuteerd. Dat staat in het jaarlijkse doodstrafrapport van Amnesty International. Het was het hoogste aantal executies sinds 2015, toen er ten minste 1634 executies plaatsvonden. De cijfers zijn gebaseerd op het aantal executies dat geverifieerd kon worden.
De executies vonden plaats in vijftien verschillende landen. Dat is het laagste aantal landen ooit.
Vooral in Iran, Irak en Saoedi-Arabië kregen veel mensen de doodstraf. In Iran vonden in 2024 zeker 972 executies plaats. Dat land is verantwoordelijk voor 64 procent van alle doodstraffen. Iran, Irak en Saoedi-Arabië samen zijn verantwoordelijk voor 91 procent van de executies wereldwijd.
Volgens Amnesty 'schonden de landen mensenrechten en gingen ze in tegen internationale wetgeving door de levens te nemen van mensen die waren veroordeeld voor drugsgerelateerde misdrijven en terrorisme-aanklachten', aldus Agnès Callamard, de secretaris-generaal van Amnesty International.
Verificatie
Maar of Iran, Irak en Saoedi-Arabië daadwerkelijk het grootste aandeel hebben in de uitvoering van executies, is niet zeker. In de cijfers van Amnesty International zijn alleen de executies meegenomen die de organisatie kan verifiëren. De werkelijke aantallen zullen hoger liggen.
Zo is het aantal doodstraffen in China niet meegenomen, omdat alle gegevens over executies daar staatsgeheim zijn. Amnesty verdenkt China er echter van jaarlijks duizenden mensen te executeren. Daarmee zou het land de meeste executies ter wereld uitvoeren.
Ook de cijfers van Noord-Korea en Vietnam ontbreken, omdat de gegevens rondom de doodstraf daar staatsgeheim zijn. Cijfers uit Syrië en het Palestijnse gebied zijn onbevestigd door de crises daar.