Weinig vooruitgang vredesgesprekken

Oekraïne claimt opmars op Russisch grondgebied: 'Ze willen laten zien dat ze nog meedoen'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPOekraïne claimt opmars op Russisch grondgebied: 'Ze willen laten zien dat ze nog meedoen'
RTL

Oekraïense president Zelensky heeft voor het eerst gesproken over Oekraïense troepen die actief zouden zijn in het Russische Belgorod. De naastgelegen regio Koersk is juist weer bijna helemaal heroverd door de Russen. "Oekraïne wil laten zien: we doen nog mee."

In een videotoespraak zei Zelensky gisteravond dat de hoogste commandant van Oekraïne, Oleksandr Syrskyi, een rapport had gepresenteerd 'over de frontlinie, over onze aanwezigheid in de regio Koersk en onze aanwezigheid in de regio Belgorod'.

Belgorod en Koersk zijn allebei Russische regio's aan de grens met Oekraïne. De president verwees vorige maand ook al indirect naar de aanwezigheid van Oekraïnse militairen in Belgorod: hij sprak over 'bepaalde stappen' die het leger 'iets onder de regio Koersk' in Rusland heeft ondernomen. Het Russische leger meldde vorige maand op zijn beurt dat Oekraïne probeerde de regio binnen te dringen, maar dat dat mislukt was.

Vierkante kilometers

Het is lastig om te bevestigen of de Oekraïners inderdaad bij Belgorod de grens zijn overgestoken en daar terrein hebben ingenomen, zegt defensiespecialist Peter Wijninga van het Haagse Centrum voor Strategische Studies: "Onafhankelijke waarnemers hebben dat nog niet kunnen bevestigen, zoals dat vaak wel gebeurt, met videolocatie of satellietfoto's." Het is goed mogelijk dat daar momenteel wel aan wordt gewerkt.

Volgens een militair blog, vermoedelijk nauw verbonden aan het Oekraïense leger, hebben troepen een gebied van zo'n 13 vierkante kilometer in de Russische regio bezet, schrijft The Guardian.

Het is niet de eerste keer dat in de grensregio Belgorod wordt gevochten, zegt Oekraïne-verslaggever voor RTL Nieuws Chris Colijn: "Een jaar geleden was er bijvoorbeeld een aanval: Russische soldaten die tegen Poetin vochten, in dienst van het Oekraïense leger, vielen een aantal dorpen aan in de regio. Maar erg ver kwamen ze niet."

Deze aanval over de grens zou kunnen gaan om een preventieve aanval, zegt Colijn op basis van berichten van de Oekraïense overheid en militair analisten: "Rusland zou zich voorbereiden op een nieuw offensief. Het zwaartepunt daarvan zou in het noordoosten van Oekraïne liggen, rondom de steden Charkiv en Soemy. Door nu juist ten noorden daarvan aan te vallen, probeert Oekraïne die plannen te dwarsbomen. Daarmee hoopt het te voorkomen dat de Russen later dit jaar opnieuw Oekraïens grondgebied veroveren."

Claims en beschuldigingen

Maar met zo'n aanval zou Oekraïne ook een signaal kunnen afgeven: "Deels is het om te laten zien: we zijn niet uitgeschakeld, we doen nog steeds mee", zegt Wijninga. "We zien dat Rusland en Oekraïne een beetje tegen elkaar op proberen te bieden, deels door stukjes terrein te veroveren, en daarnaast ook door met grote woorden te komen: over en weer worden er allerlei claims gedaan."  

Zo zeggen de Russen vooruitgang te boeken op Oekraïens grondgebied, ten noordoosten van Soemy. "Beide landen beschuldigen elkaar van allerlei wandaden. Al is het duidelijk dat het de Russen zijn die hier de meeste wandaden plegen", zegt Wijninga.

Dat er niet alleen met wapens wordt gevochten maar ook met woorden, heeft alles te maken met de fase van de onderhandelingen voor een staakt-het-vuren waar Rusland en Oekraïne nu met de VS in zitten, zegt Wijninga. "Iedereen zit te wachten op duidelijkheid. Wat gaat er nu verder gebeuren?"

Impasse door Trump

Met name: wat is de volgende stap van de Amerikanen? Zij waren immers degenen die het proces van vredesonderhandelingen hadden opgestart. "We zitten in een impasse, omdat er blijkbaar een soort besluiteloosheid is onder de Amerikanen: moeten ze Rusland onder druk zetten of Oekraïne tot verdere concessies dwingen?"

Want eerder dit jaar heeft de VS al concessies van Oekraïne geëist. "Wat Poetin nu doet, is z'n poot stijf houden omdat hij weet dat de Amerikanen beïnvloedbaar zijn en deze oorlog eigenlijk zo snel mogelijk willen beëindigen. Hij denkt: dan krijg ik m'n zin." 

De bal ligt bij de Amerikanen, zegt Wijninga. Hoe het gaat met de gesprekken over vrede of een bestand in Oekraïne is onduidelijk. De Amerikaanse president Trump zei gisteren nog dat zijn regering momenteel 'met Rusland praat' en dat ze 'willen dat Poetin stopt'. "Ik hou niet van het bombarderen", voegde hij eraan toe.

Lees meer over
Volodymyr ZelenskyVladimir PoetinDonald TrumpOorlog in OekraïneRusland

Laatste video's van RTL Nieuws

Premier Schoof: 'Beelden van Gaza laten mij ook niet onberoerd'
Reactie op grote demonstratie

Premier Schoof: 'Beelden van Gaza laten mij ook niet onberoerd'