Tientallen nijlpaarden dood door miltvuur in Congo

Zeker 50 nijlpaarden zijn komen te overlijden in het grootste nationale park van Afrika, zegt de directeur van het park. De nijlpaarden, en ook andere grote dieren, raakten besmet met de dodelijke ziekte miltvuur, ook wel bekend als antrax.
Op foto's die het nationale park Virunga heeft gepubliceerd zijn de dode dieren zichtbaar, sommige drijven in de rivier. Volgens parkmedewerkers is dit sinds vorige week het geval. De precieze oorzaak van de vergiftiging is nog niet bekend, maar uit eerste tests blijkt dat het om miltvuur gaat, schrijft de Britse omroep BBC.
De parkdirecteur zegt dat momenteel wordt geprobeerd om de dieren op te ruimen zodat de ziekte zich niet verspreidt. Maar omdat het park niet over graafmachines beschikt, kost dat veel tijd en moeite.

Wat is miltvuur?
Antrax of miltvuur is een zoönose die wordt veroorzaakt door de miltvuurbacterie Bacillus anthracis. In Nederland komt miltvuur eigenlijk niet meer voor. Vooral in grote delen van Afrika komt miltvuur nog veel voor. Dit heeft voor een groot deel te maken met het ontbreken van goede en vaak kostbare diergezondheidsprogramma’s. De gewoonte om dood gevonden dieren op te eten vormt een groot risico om de ziekte te krijgen.
Bij mensen komen drie vormen van miltvuur voor: de huid-, long- en darmvorm. De huidvorm is het meest voorkomend (95 procent) en minst ernstig, met een pijnloze bult die een zwarte korst vormt en soms koorts veroorzaakt. Zonder behandeling kan deze vorm dodelijk zijn in 10-20 procent van de gevallen.
De longvorm, vaak fataal zelfs met behandeling, begint als een verkoudheid en leidt snel tot ademnood en bloederig hoesten. De darmvorm ontstaat na het eten van besmet voedsel en kent twee varianten: buikpijn en diarree of keelpijn en slikproblemen. De sterfte bij deze vorm kan oplopen tot 50 procent.
Bron: RIVM
De rivier waarin de dieren zijn gevonden stroomt naar het zogeheten Edwardmeer, een groot meer in het Afrikaanse continent. Ook daar zijn dode dieren gevonden.
Het Congolese Instituut voor Natuurbescherming waarschuwt mensen om uit de buurt van wilde dieren te blijven en water eerst te koken voor gebruik.
Weinig nijlpaarden
De situatie van de nijlpaarden is extra triest omdat de populatie nijlpaarden in Congo de laatste jaren drastisch is afgenomen. Na jaren van stroperij en oorlog zijn er van de oorspronkelijk 20.000 nijlpaarden nog maar enkele honderden over in het gebied.

Dagelijkse update
Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.