'Menselijke schilden'

Aanvallen op vluchtelingenkampen Darfur kosten 400 mensen het leven

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPAanvallen op vluchtelingenkampen Darfur kosten 400 mensen het leven
RTL

Bij recente aanvallen in de Soedanese regio Darfur zijn meer dan 400 mensen omgekomen. Dat meldt de VN op basis van 'betrouwbare bronnen'. De aanvallen werden uitgevoerd door de paramilitaire Rapid Support Forces (RSF) en vonden plaats in twee grote vluchtelingenkampen, waar het Soedanese leger 'onschuldige burgers als menselijk schild' zou gebruiken, volgens de RSF.

Vorige week begon RSF een grootschalige grond- en luchtaanval op vluchtelingenkampen Zamzam en Abu Shouk, die rond de stad El-Fasher in de regio Darfur liggen. De vluchtelingenkampen bieden tijdelijk onderkomen aan meer dan 700.000 mensen. Velen van hen zouden leiden aan hongersnood, schrijft de BBC.

In een verklaring van de RSF zegt de groep paramilitairen niet verantwoordelijk te zijn voor de aanvallen op burgers en dat de moordpartijen in Zamzam in scène gezet zouden zijn om een negatief beeld te schetsen van de groep.

'Militaire kazerne'

Zondag meldde de groep dat het vluchtelingenkamp Zamzam 'succesvol' was bevrijd van het Soedanese leger. De RSF beschuldigde het leger ervan het kamp te gebruiken als 'een militaire kazerne' en 'onschuldige burgers als menselijk schild'.

Vreugde en opluchting bij Soedanezen: Khartoem is vrij, maar einde oorlog nog niet in zicht
Lees ook

Vreugde en opluchting bij Soedanezen: Khartoem is vrij, maar einde oorlog nog niet in zicht

In Soedan wordt al twee jaar hevig gevochten tussen het leger en de paramilitaire RSF. Het conflict speelt zich vooral af in de hoofdstad Khartoem en in de westelijke regio Darfur, waar veel minderheden wonen. Velen van hen zijn gedwongen te vluchten. De Verenigde Staten hebben de RSF beschuldigd van genocide in het gebied.

Arthur en zijn gezin vluchtten in april 2023 uit Soedan vanwege de onrust. Zij legden dat vast op beeld:

Ze woonden in hoofdstad Khartoem.

Het conflict in Soedan draait om de handel in goud, die sinds het begin van de strijd alleen maar is toegenomen. Alleen in 2024 werd al voor bijna 820 miljoen euro aan goud gewonnen in mijnen in de regio Darfur, in handen van de RSF. Ook de regering bezit goudmijnen. 

Beide partijen gebruiken het geld uit deze goudhandel niet voor de burgers of de economie, maar om hun eigen strijd te financieren. El-Fasher is de laatste grote stad in Darfur die onder controle staat van het leger en wordt al een jaar belegerd door de RSF. Vandaag duurt de burgeroorlog in Soedan precies twee jaar.

Hulpverlening Rode Kruis stopt

Het Rode Kruis heeft inmiddels laten weten dat het stopt met de hulpverlening in het Soedanese vluchtelingenkamp Zamzam. Volgens de hulporganisatie is de situatie te onveilig en is de burgeroorlog de grootste humanitaire ramp ter wereld.

"Het is er levensgevaarlijk, er heerst hongersnood", zegt Derk Segaar, hoofd Internationale Hulp bij het Rode Kruis. Hij vertelt dat de hulporganisatie acht keukens heeft moeten sluiten waarmee 13.000 vluchtelingen werden gevoed. "Het is verschrikkelijk, er ligt hier echt een urgente taak voor de internationale gemeenschap."

Segaar woonde zelf jarenlang in Soedan en volgens hem komt er door de onveilige situatie weinig informatie uit Soedan over onder meer de aantallen doden bij aanvallen. "Van collega's ter plaatse hoor ik gruwelijke verhalen over geweld en tienduizenden doden." 

Volgens het Rode Kruis zijn sinds het uitbreken van de burgeroorlog 13 miljoen mensen ontheemd geraakt en heeft de helft van de bevolking dringend voedselhulp nodig.

Vermiste familieleden

Het Rode Kruis heeft de afgelopen twee jaar duizenden verzoeken gekregen van mensen die hun vermiste familieleden zoeken. Ook vanuit Nederland zijn meer dan honderd van zulke verzoeken binnengekomen. 

"Bijna de helft van de hulpvragers is alleenstaand minderjarig in Nederland. Het Rode Kruis is er voor hen, zowel hier als in Soedan. Onze hulpverleners doen hun uiterste best om hen in contact te brengen met hun geliefden."

Lees meer over
Rapid Support ForcesVluchtelingenHongersnoodSoedan