Grootste inktvis ter wereld voor het eerst gefilmd in eigen omgeving

De grootste inktvissoort ter wereld, genaamd de kolossale inktvis, is voor het eerst in zijn natuurlijke omgeving gefilmd. Ze kunnen inclusief tentakels tot wel 14 meter lang worden, maar in dit geval moet je dat 'kolossale' wel met een korreltje zout nemen: het gaat om een doorzichtige, pasgeboren inktvis van zo'n 30 centimeter lang.
Wetenschappers van het Amerikaanse Schmidt Ocean Institute legden de inktvis vast met een camera op een onbemande onderzeeboot. "Het is een baby!", schrijft het zee-onderzoeksinstituut op de eigen site.
Hier zie je de beelden:
De inktvis - wetenschappelijke naam Mesonychoteuthis hamiltoni - zwom op een diepte van ongeveer 600 meter rond in de buurt van de Zuidelijke Sandwicheilanden. Die liggen in de Zuidelijke Atlantische Oceaan ten oosten van het zuidelijkste puntje van Zuid-Amerika en ten noorden van Antarctica.
Hier liggen de Zuidelijke Sandwicheilanden:

Volgens het instituut komt de 'ontmoeting' op een bijzonder moment, namelijk precies 100 jaar na de ontdekking van deze soort. Een volwassen exemplaar kan wel 500 kilo wegen. Daarmee is hij voor zover bekend het zwaarste ongewervelde dier ter wereld. Als het dier volwassen wordt, is hij niet meer doorzichtig.
Speld in berg van hooibergen
De soort was dus al bekend, omdat hun overblijfselen waren gevonden in de maag van walvissen. Ook zijn er eerder volwassen exemplaren gefilmd door vissers, maar dat was aan de oppervlakte wanneer ze stervende waren.
Bioloog Auke-Florian Hiemstra noemt de vondst 'heel bijzonder'. "Ik schrok echt toen ik het hoorde. Tot nu toe wist dit dier ons te ontglippen", zegt hij. "Hij zit dan ook in de diepzee, precies waar je moet zijn als je je voor de mensheid wilt verstoppen. Het is zoeken naar een speld in een berg van hooibergen."
De onderzoekers filmden overigens ook nog een andere soort voor de eerste keer, een exemplaar met de wetenschappelijk naam Galiteuthis glacialis. Daarvan zie je hier een foto:

Over het leven van de kolossale inktvis is vooralsnog weinig bekend. Wel zijn er vaak potvissen gevonden met verwondingen en littekens op hun lijf, die vermoedelijk veroorzaakt zijn door de tentakels van de kolossale inktvis, waar weerhaken aan zitten waarmee hij zijn prooien vast kan grijpen.