Ook Defensieminister VS deelde gevoelige informatie regering in groepschat

Opnieuw zijn gedetailleerde plannen van militaire operaties van het Amerikaanse leger in Jemen gedeeld. Dat werd wederom via een Signal-groepschat gedaan, voorafgaand aan de operatie. Dat schrijft The New York Times op basis van meerdere bronnen.
Het is niet de eerste dergelijke digitale beveiligingsfout binnen de regering-Trump.
Vorige maand al zouden dezelfde details van Amerikaanse aanvallen op de Houthi's in Jemen zijn gedeeld. Die werden toen verspreid door het tijdschrift The Atlantic, nadat de hoofdredacteur van het blad per ongeluk aan een Signal-groepschat werd toegevoegd waarin plannen voor de aanvallen werden besproken.
Tweede Signal-blunder
Nu komt naar buiten dat de Amerikaanse minister van Defensie Pete Hegseth diezelfde details heeft gedeeld via een groepschat met zijn vrouw, broer en persoonlijke advocaat. Dat gebeurde wederom via de berichtendienst Signal.
Vorige week zeiden woordvoerders van het Pentagon dat er een onderzoek was geopend naar het gebruik van Signal door Hegseth 'om vast te stellen in hoeverre de minister en ander personeel zich hebben gehouden aan het beleid en procedures voor het gebruik van commerciële berichtendiensten voor officiële zaken'.
Leugendetector
Hegseth heeft meerdere keren gezegd dat er geen geheime informatie gedeeld zou zijn, maar daar wordt door critici anders over gedacht.
CNN schrijft dat er voor het onderzoek leugendetectortesten worden gedaan, maar die zijn tot zover nog niet uitgevoerd.
Nederlandse ministers reageerden eind vorige maand al op de Signal-blunder:
Vandaag meldt The Washington Post ook dat functionarissen van de Amerikaanse overheidsdienst GSA verantwoordelijk zouden zijn voor het onterecht delen van gevoelige documenten met duizenden van hun werknemers. Onder die gevoelige documenten zijn mogelijk geheime plattegronden van het Witte Huis.
Uit een onderzoek naar het incident blijkt dat de medewerkers onbedoeld een Google Drive-map met gevoelige documenten hebben gedeeld met het volledige personeel van de GSA. Er werken meer dan elfduizend mensen bij de dienst.