'Humanitaire overeenkomst': Salvadoraanse president wil gevangenen uitwisselen met Venezuela

De president van El Salvador, Nayib Bukele, heeft via X een gevangenenruil voorgesteld met Venezuela. Bukele zou 252 uit de VS gedeporteerde Venezolanen die in El Salvador worden vastgehouden naar Venezuela willen sturen. In ruil daarvoor wil hij 'politieke gevangenen' opnemen die door Venezuela worden vastgehouden.
Bukele vraagt in een bericht op X aan de Venezolaanse president Nicolás Maduro om de wat hij 'politieke gevangenen' noemt, uit te leveren.
Onder hen zijn een journalist, een mensenrechtenadvocaat en de moeder van de Venezolaanse oppositieleider Maria Corina Machado. Zij zou in januari door de politie zijn opgepakt nadat haar huis door de Venezolaanse politie werd omsingeld, meldt AP News.
'Humanitaire overeenkomst'
Ook worden bijna vijftig gedetineerden van andere nationaliteiten genoemd, waaronder Amerikaanse, Duitse en Franse burgers.
"De enige reden dat ze gevangen zitten, is omdat ze zich tegen u en uw verkiezingsfraude hebben verzet", schrijft Bukele aan Maduro. "Ik wil echter een humanitaire overeenkomst voorstellen die de repatriëring omvat van 100% van de 252 gedeporteerde Venezolanen, in ruil voor de vrijlating en overgave van een even groot aantal (252) van de duizenden politieke gevangenen die u vasthoudt."
Onduidelijk is of Bukele van plan is de politieke gevangenen ook op te sluiten in zijn land. Het voorstel zou volgens de Salvadoraanse president via diplomatieke kanalen aan de Venezolaanse regering worden gepresenteerd.
Internationale kritiek
Het voorstel komt nadat El Salvador onder scherpe internationale kritiek is komen staan vanwege het accepteren van Venezolanen en Salvadoranen die door de regering-Trump zijn uitgezet.
El Salvador wordt door de VS betaald om mensen vast te houden op grond van een overeenkomst die de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Marco Rubio met Bukele heeft gesloten.
Kilmar Abrego Garcia is een van de honderden mensen die door de VS het land zijn uitgezet. Zijn uitzetting was onterecht, oordeelde het Hooggerechtshof, maar toch kwam hij terecht in een Salvadoraanse gevangenis:
De honderden inmiddels uitgezette Venezolanen worden door de Amerikaanse regering beschuldigt bendeleden te zijn, zonder veel bewijs.
In El Salvador zitten ze opgesloten in de beruchte Cecot-gevangenis. Die instelling fungeert als gevangenis voor terroristen en werd gebouwd door de regering-Bukele in strijd tegen de bendes in het land.
Hoe het eraan toe gaat in de beruchte Cecot-gevangenis, zie je in onderstaande video: