Zeg jij dankjewel tegen ChatGPT? Dat kost tientallen miljoenen

Het lijkt heel aardig, maar het kost miljoenen dollars. 'Dankjewel' zeggen tegen ChatGPT als de AI-chatbot je heeft geholpen kost OpenAI, het bedrijf achter ChatGPT, bakken vol met geld.
Dat zegt de baas van het bedrijf op X, als antwoord op een nieuwsgierige gebruiker van de dienst. Ondanks het hoge kostenplaatje zegt hij dat hij het goedbesteed geld vindt. "Je weet maar nooit", zegt hij. Ook blijkt uit een studie van vorig jaar dat het mogelijk tot betere resultaten leidt als je beleefd bent tegen de AI-chatbot.
Het zeggen van 'dankjewel' of 'alsjeblieft' zorgt ervoor dat de computers achter de chatbot weer extra moeten verwerken. Om dit mogelijk te maken is extra stroom benodigd wat voor de hoge kosten zorgt. Volgens de chatbot zelf staat het stellen van één vraag gelijk aan 0,01 tot 0,1 kilowattuur (kWh) aan elektriciteit, al verschilt dat per vraag. Ter vergelijking: een waterkoker gebruikt bij eenmalig gebruik ook ongeveer 0,1 kWh.
ChatGPT wordt door steeds meer mensen gebruikt, door sommigen om lange teksten samen te vatten of om een afbeelding te maken. Maar mensen gebruiken de chatbot ook bij psychische problemen.
Volgens cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft in 2024 23 procent van de bevolking van 12 jaar of ouder teksten, video's of afbeeldingen gemaakt met behulp van een programma met kunstmatige intelligentie, zoals ChatGPT. Onder 18- tot 25-jarigen ligt dat percentage veel hoger: 48,7 procent van hen gebruikt een programma op basis van AI.
De laatste weken staan sociale media vol met AI-gegeneerde cartoons door ChatGPT, hoe dat zit zie je in deze video: