Duizenden kinderen slachtoffer

Unicef deelt laatste noodpakketten Gaza uit: 'Wie krijgt hulp, en wie laten we achter?'

·Aangepast:
© ANPUnicef deelt laatste noodpakketten Gaza uit: 'Wie krijgt hulp, en wie laten we achter?'
RTL

De laatste noodvoorraden van Unicef in Gaza zijn bijna op, zegt de organisatie. Al ruim vijftig dagen komt geen hulp Gaza meer binnen. Dat heeft grote gevolgen, zegt Unicef: "De mogelijkheden om kinderen in leven te houden, worden drastisch verminderd."

"Het is helaas heel simpel: we hebben veel te weinig hulpgoederen meer, dus moeten we dagelijks beslissen: wie krijgt nog hulp en wie laten we achter?", zegt Suzanne Laszlo, directeur Unicef Nederland. "Deze situatie dwingt ons om ons te richten op de meest kwetsbaren van de kwetsbaren."

Nog beetje babyvoeding

Momenteel deelt Unicef de laatste hygiënepakketten uit. Volgens de organisatie zijn die dringend nodig 'tegen ziekten die zich razendsnel verspreiden in een omgeving zonder schoon water of sanitaire voorzieningen'. 

Intussen blijft Israël Gaza onophoudelijk bombarderen. In deze video zie je waarom:

Twee derde van Gaza is al geannexeerd, en nog is Israël niet klaar.

Daarnaast is er nog een kleine voorraad babyvoeding en tentzeilen, maar ook het einde van deze voorraad is in zicht.  

'Duizenden kinderen buiten bereik'

Unicef doet een dringende oproep aan de internationale gemeenschap: "Zorg voor onmiddellijke, onbelemmerde humanitaire toegang tot Gaza. Alleen dan kan voorkomen worden dat duizenden kinderen volledig buiten bereik raken van hulp."  

50 dagen blokkade Gaza: 'Er is al maanden veel en veel te weinig van alles'
Lees ook

50 dagen blokkade Gaza: 'Er is al maanden veel en veel te weinig van alles'

Die extra hulp lijkt er vooralsnog niet te komen. Al ruim vijftig dagen komt er niets binnen. Eerst zei Israël dat dat gebeurde om de druk op Hamas te vergroten. Maar de minister van Defensie Yisrael Katz heeft nu ook gezegd de burgerbevolking onder druk te zetten, om zelf met Hamas af te rekenen

Nergens nog hulp

"Het was al maanden dramatisch, en het wordt echt alleen maar erger nu er al vijftig dagen een complete blokkade is op alles. Niets komt binnen", zei correspondent Pepijn Nagtzaam eerder deze week.

© Editorial / AP

Nagtzaam: "In het begin van de oorlog hebben we nog de poging van de Amerikanen gezien om via een pier voeding binnen te krijgen, dat is nooit echt helemaal gelukt." 

Israël neemt land in

Ook waren er nog luchtdroppings. Die zetten ook niet veel zoden aan de dijk, maar wel iets. "En toen kwam er ook via de Egyptische grens bij Rafah nog het een en ander binnen." Nu dus niet. 

"Daar komt ook nog eens bij dat de bewegingsvrijheid in Gaza steeds verder wordt ingeperkt", zegt Nagtzaam. Want meerdere gebieden in Gaza zijn ingenomen door het Israëlische leger. "Als er al hulp voorradig is, kan dat vaak ook niet naar de juiste plekken."

'Toen was er nog iets'

Unicef zegt nu alleen nog hulp te kunnen verlenen waarvoor hulpmiddelen minder nodig zijn, zoals het geven van psychosociale zorg, het oppervlakkig repareren van beschadigde watersystemen en het ondersteunen van vaccinatiecampagnes. "Maar ook deze inspanningen staan onder druk."

Heb jij de app RTL Nieuws & Entertainment al?

Ja? Daar zijn we blij mee!
Nog niet? Download ’m hier voor Android en iOS

"Het was toen allemaal al veel te weinig, maar het was nog iets", vervolgt Nagtzaam. "Nu gebeurt ook dat niet meer. We hebben al meerdere keren op de drempel van hongersnood gestaan in Gaza." 

Cijfers van het World Food Programme laten zien hoe meer dan 90 procent van de bevolking te maken heeft met acute voedselonzekerheid. Honderdduizenden mensen lijden iedere dag honger en bijna iedereen is afhankelijk van voedselhulp.

Lees meer over
Oorlog tussen Hamas en IsraëlPalestijnse gebieden